1. Haberler
  2. Gündem
  3. Uzmanlar Özgür Özel’in açıklamasını yorumladı: Erken seçim mümkün mü?

Uzmanlar Özgür Özel’in açıklamasını yorumladı: Erken seçim mümkün mü?

featured
service

CHP lideri Özel, yerel seçimlerde partisinin zaferinin ardından erken seçim konusunda yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Özel, daha önce erken seçim çağrısında bulunmayacağını belirtmişti. Ancak, iktidar partisiyle yaptığı görüşmeler sonrasında bu tutumunu değiştirerek erken seçim için bir tarih verdi.

VOA’dan Hilmi Hacaloğlu’nun haberine göre Özgür Özel, partisinin genel merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Erdoğan 5 yıllığına seçildi ama bence seçildikten 2,5 yıl sonra, bugünden 1,5 yıl sonra erken seçim olur. Ben erken seçimden kaçmam, bunun için koşarım” dedi. Bu açıklama, erken seçimin 2026 sonbaharında yapılabileceğini işaret ediyor.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, “Erken seçim için 360 oy gerekiyor. AKP’nin ‘evet’ diyemediği bir erken seçim yapılamıyor. O yüzden de teknik olarak mümkün değil. Erken seçimi millet isterse kaçınılmaz olur” ifadelerini kullandı. Özel, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için erken seçimin gerekli olduğunu belirtti.

Anayasa’nın 116. maddesine göre, TBMM üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verilebilir. Bu durumda TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanı’nın seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde de TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte gerçekleştirilir.

Aksoy Araştırma’nın kurucusu Ertan Aksoy, toplumda erken seçim talebinin henüz baskın hale gelmediğini, ancak ana muhalefetin politikaları ile bu talebin artabileceğini belirtti. Aksoy, “Bugün itibariyle toplumda büyük çoğunluğun erken seçim istemesi gibi bir durum yok. Ancak yoksulluk büyüyor, hükümet asgari ücrete zam yapmıyor. Bu yoksullaşmanın sözcülüğünü ana muhalefet üstleniyor. Bu talep sürerse toplumun çoğunluğu da erken seçim ister hale gelecektir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzmanlar Özgür Özel’in açıklamasını yorumladı: Erken seçim mümkün mü?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz