1. Haberler
  2. Gündem
  3. Uzmanlar uyarıyor: Bayram alışverişlerinde dolandırıcılara dikkat!

Uzmanlar uyarıyor: Bayram alışverişlerinde dolandırıcılara dikkat!

featured
service

Dolandırıcılık ve Tüketici Mağduriyetleri

Küçük, tüketicilerin mağazalar yerine internet üzerinden alışveriş yapma eğilimlerinin arttığını ve özellikle Instagram gibi sosyal medya platformlarının birer pazaryeri haline geldiğini vurguladı. “Eskiden bayram alışverişleri çarşılardan yapılırken, günümüzde büyük ölçüde online olarak gerçekleşiyor,” dedi.

( = window. || []).push({});

( = window. || []).push({});

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, sosyal medya üzerinden kıyafet, elektronik eşya ve kişisel bakım ürünleri alışverişlerinin yaygınlaştığını belirtti. Küçük, dolandırıcıların orijinal ürün sayfalarını kopyalayarak sahte reklamlar yaptığını ifade etti.

Küçük, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerin kolaylık sağladığını ancak birçok mağduriyete yol açabileceğini belirtti. Tanınmış markaların ürünlerinin cazip fiyatlarla sunulduğunu ancak çoğu zaman kalitesiz, düşük fiyatlı veya sipariş edilmeyen ürünlerin gönderildiğini ifade etti. Satıcılar genellikle güvenilir bir imaj oluşturmak için telefon, adres ve internet sitesi bilgilerini paylaşsa da değişim ve iade durumlarında satıcılara ulaşmanın zor olduğunu belirtti.

İadeler ve Tüketici Hakları

Küçük, elektronik ticaret mevzuatı gereğince internet üzerinden yapılan satışların kurallarla düzenlendiğini ve tüketicilerin bu kurallara uymayan satıcılara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. “İnternet üzerinden satış yapanların vergi dairelerine kayıtlı olması ve satış sonrası mutlaka fatura ya da fiş düzenlemesi gerekiyor. Ancak, sosyal medya üzerinden kaçak satışlar yapılabiliyor,” dedi.

Cayma Hakkı ve Yasal Yükümlülükler

Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerin “mesafeli sözleşme” kapsamında olduğunu belirten Küçük, tüketicilerin alışverişlerinden 14 gün içinde cayma hakkına sahip olduğunu hatırlattı. Cayma bildiriminin yazılı olarak yapılması ve delil olarak kullanılabilecek şekilde gönderilmesi gerektiğini vurguladı. Tüketicilerin, yaşadıkları mağduriyetleri Ticaret Bakanlığı’nın 175 numaralı hattına veya internet sitesi üzerinden şikayet etmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, maddi zararların tazmini için tüketici hakem heyetlerine veya mahkemelere başvurulabileceğini, dolandırıcılık durumunda ise savcılığa suç duyurusunda bulunulabileceğini ekledi.

Güvenilir İnternet Sitelerini Tercih Edin

Küçük, alışverişlerin kurumsal firmalardan yapılmasının ürünlerin güvenilirliği ve satış sonrası yasal hakların kullanımı açısından önemli olduğunu vurguladı. “Sosyal medya üzerinden yapılan satışların denetimi yapılmalı ve bu tür satışlar yasal zemine kavuşturulmalı,” dedi. Tüketicilerin güvenilir internet sitelerinden alışveriş yapmayı tercih etmelerinin, dolandırıcılık mağduriyetlerini önlemek açısından kritik olduğunu belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzmanlar uyarıyor: Bayram alışverişlerinde dolandırıcılara dikkat!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz