Manisa’nın Alaşehir ilçesinde üzüme alternatif olarak yetiştirilen yaban mersinleri topraksız tarım ile büyütülüyor. Hem alternatif Hem de yeni bir ürün olması nedeniyle tarım işçilerine ek gelir kapısı sağlayan yaban mersini dünyaca bilinen Sultaniye üzümünü de geride bırakıyor.
30000 saksıda topraksız olarak yetiştirilen ve geçtiğimiz yıl ilk ürününü toplayan Atıcı, bu yıl hasadına başladığı yaban mersinlerini Singapur, Malezya, Hong Kong, Tayland, Mauritius, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hollanda gibi ülkelere gönderiyor. Geçtiğimiz sene yapılan 55 ton yaban mersini hasadının bu yıl daha yüksek olmasını bekleyen Atıcı, yaban mersininin saymakla bitmez faydalarına da değindi.
Antioksidan değerinin yanı sıra besleyici özellikleri ile dikkat çeken yaban mersini çocukların gelişimi açısından da son derece yararlıdır. Kalp damar sertliğini önlerken şeker düzenleyici bir etkiye sahip olan yaban mersini dünyada süper gıda sınıfında yer alıyor. Bol miktarda tüketilmesi gereken bir meyve olduğunu ifade eden Atıcı, Türkiye’de çok az kişi tarafından yetiştirildiğini belirterek kendisinin öncülük etmek istediğinin altına çizdi. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde ilk kez üretim yapan kişi olduğunu ifade eden Atıcı, topraksız tarımla yetiştirilen ürünlerin de Alaşehir’de bir ilk olduğunu vurguladı.
Toprakta yetişen üzüm bir gün zeytin gibi mahsullerin yanına topraksız tarımda saksıda yetiştirilen yaban mersininin ekildiğini ifade eden Atıcı, 60 dönüm arazinin üzerine siyah örtülerle kapattığını ifade etti. Ürünlerin toprak ve bağının tamamen kesmek amacıyla bunu yaptıklarını aktaran Atıcı, saksıda yetiştiricilik yaptığını vurguladı. Yaban mersininin yetiştirilme süreci hakkındaki detayları paylaşan Atıcı, şu sözleri dile getirdi:
“Topraktan gelebilecek yabani ot ve benzeri problemleri yok edebilmek için bu örtüyü kullandık. Topraksız tarım yapıyoruz, saksılarda toprak yerine torf karışımı var. İçerisinde belli oranlarda Hindistan cevizi kabuğu, cocopeat ve torf bulunuyor. Bu karışım yaban mersininin sevdiği bir asidik ortamı sağlıyor. 30 bin saksının kapladığı alanın üzerini tamamen tül sistemiyle örttük. Bu tül hem doludan koruyor hem de gri rengi sayesinde Yaban Mersininin sevdiği loş ortamı sağlıyor. Tam otomatik bir sulama sistemimiz var. Her saksıya gübre ve su karışımı çemberler vasıtasıyla iletiliyor.”
Yorumlar kapalı.