Prof. Özkara’nın fizik bölümüne eksi 1 netle yerleştiğini gösteren sonuç belgesine sosyal medyada tepki yağdı.
YA SINAVI YA DA EĞİTİMİ ZORLAŞTIRIN: Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara, ‘sistemdeki çarpıklığı göstermek için YKS’ye girip eski(-) 1,75 fizik netiyle fizik bölümüne yerleştim’ diyerek paylaşım yaptı. Sosyal medya platformu X’te söz konusu olayın yayılmasının ardından kullanıcılar bu duruma tepki gösterdi. Türkiye’de eğitim kalitesinin giderek düştüğü ve eğitim sistemin sürekli değiştiği yorumları yapıldı. ANKARAGÜNDEM’a konuşan Özkara, sistemdeki ana problemi hem üniversiteye girişin hem de üniversiteden mezun olmanın kolay olmasıyla açıkladı.
ANKARAGÜNDEM’ın gündeme getirdiği ormanlık alanların talan edilmesi haberlerine bir yenisi daha eklendi. İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Ömerli ve Darlık barajlarının altında kalan iki köyün, Şile ormanlarının içine taşınmasıyla başlayan süreç, ormanların tahribatına yol açıyor. Yeni bir karar ile ormanlık alanın daha da küçülmesi ve rantçıların bölgeye akın etmesi bekleniyor. Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara ormansızlaştırma tehlikesini “Şimdi köy halkı tapusunu alınca orman içindeki yerini 8-10 milyona satacak. Arsayı alan üzerine villa kondurup 40-50 milyona satacak. Rantçılar hazırda bekliyor” sözleriyle dile getirdi.
İSTANBUL’DA TAHRİP DÖNGÜSÜNE GİRİLDİ: Öte yandan Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Şile’de toplam 222 bin metrekarelik alanın daha Kuzey Ormanları sınırları dışına çıkarılmasını Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Başar Alipaça ANKARAGÜNDEM için değerlendirdi. Alipaça’ya göre yaşanan tüm bu talan, iktidarın yanlış kentleşme ve kenti büyütme politikaları sonucunda yaşanıyor. Alipaça bir yanda susuzlukla karşı karşıya kalındığını fakat bir yandan da ormanların sistematik bir şekilde tahrip edildiğini belirtiyor ve İstanbul’un girdiği “Tahrip döngüsü”nü şu sözlerle anlatıyor: “Ömerli havzasını besleyecek olan su havzalarını inşaatlara boğmuşlar, her herde inşaat var ama bir yandan da Ömerli barajını genişleteceğim diye köyü istimlak ediyor ve ormandan onlara yeni yer veriyorlar. Bir tahrip döngüsüne girmiş durumdayız. Bir yere taş ocağı açıyorsanız mesela oraya yerleşim yeri yapmazsınız, bir yere fabrika kuruyorsanız hemen yanına TOKİ konutları falan getirmezsiniz. Böyle bir kuralsızlık plansızlık var. TOKİ konutları yapılıyor, bakıyorsunuz hemen yanına organize sanayi bölgesi (OSB) yapılmış. Baraj yapılıyor, bir bakıyorsunuz barajın yanına kadar villalara izin vermiş, bütün su havzasını doldurmuşlar. Ama aynı zamanda biz barajı çok önemsiyoruz deyip barajı büyütmeye çalışıyorlar. Her şey aynı anda bir kuralsızlık içinde yürüyor.”
CHP’nin talebiyle hükümet 2022’de Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanlarını kaldırdı. Adaylara puanına bakılmaksızın üniversiteye yerleşmenin önü açıldı. 2024’te de 1 milyon 21 bin 986 olan kontenjanın 987 bin 388’ine adaylar yerleşti. Yerleştirme sonucunun yüzde 98.8’i bulması kaldırılan barajın eğitim kalitesini düşürdüğünü tekrar gündeme getirdi. Uzmanlar, üniversite eğitiminde kaliteyi yükseltmenin adını yazanın yerleştirilebileceği bir sistemle sağlanamayacağı eleştirisini yaptı. Bu yılki yerleştirme sonuçları tablodaki çarpıklığı ve eğitimde kalitenin düştüğünü gözler önüne serdi.
BİNLERCE AĞAÇ TIRAŞLANACAK: Alipaça, Darlık çevresinin sık ormanlardan oluştuğunu ve buranın yerleşime açılmasının binlerce metre kare alandaki ağacın traşlanması anlamına geldiğini söylüyor: “Bu yapılan, taşıma suyun miktarın artırmak ve Ömerli barajında tutmak için yapılan çalışmaların sonucu bu. Bu da bir şekilde ormanın da sular altında kalmasına yol açacak. Bundan etkilenen köyleri taşımak için bir rezerv alanı, kamulaştıracağı bir alan yok. Orman hem bedava hem de yasal olanağı var. Bir çırpıda orman olmaktan çıkarmış, yerleşime açmış. Darlık’ın çevresi sık ormandır, boşluk veya tarım arazisi yok orada. Bu da çok büyük bir ormanlık alanı tıraşlayacakları anlamına geliyor. Darlık’ta orman statüsünden çıkarılan alan 153 bin metre kare. Öte yandan bu istimlak edilen köyler de tarihi köyler. Darlık çok eski yerleşme ve bunun tarihini de sıfırlayacaksın. Ormanda dönüm dönüm araziyi tıraşlayıp, buraya da toki konutları dikip, köy kurdum diyerek bu insanları yerleştireceksin. Burada tarihi miras, bellek kaybı da var.”
SUSKUNLUĞUN BEDELİ BÜYÜK OLUR: Alipaça, tüm bu kuralsızlık ve plansızlığa rağmen pek çok kesimin bu talana sessiz kalmasını da, iktidarın “İstanbul’u suyunu karşılayacağım” söylemiyle açıklıyor ancak bu tahribatın sonucunda doğa kaybının daha büyük sorunlara yol açacağı ve bu suskunluğun bir bedeli olacağını da belirtiyor.
Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara durumun vehametini göstermek için YKS’ye girdi ve eksi 1 fizik netiyle fizik bölümüne yerleşti. ANKARAGÜNDEM’a konuşan Özkara, eğitimdeki yetersizliğe dikkat çekerek ‘Bu, piyasanın beklentisiyle üniversite mezununun yeterliliği arasında ciddi bir farka yol açıyor’ dedi. Dünyada uygulanan sistemlerde ya üniversiteye girişin zor eğitimin kolay ya da girişin kolay verilen eğitimin zorlayıcı olduğunu belirterek “Türkiye’de üniversiteye düşük puanla giren öğrenci zorlanmadan mezun oluyor” ifadesini kullandı. Mevcut eğitimin piyasa koşullarını karşılamadığına dikkat çekerek sistemin artan diplomalı işsizler ordusu değirmenine su taşıdığını vurguladı.
YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Ancak barajın kaldırılmasıyla üniversitede eğitimin kalite kaybına uğradığı bir kez daha görüldü. Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara sistemdeki çarpıklığı göstermek için YKS’ye girdi ve eksi 1 fizik netiyle fizik bölümüne yerleşti. ANKARAGÜNDEM’a konuşan Özkara, öğrencilerin yetersiz olarak üniversiteye girip yetersiz olarak mezun olduğunu belirterek “Bu durumda piyasanın beklentisiyle üniversite mezununun yeterliliği arasında ciddi bir farka yol açıyor” diyor.
Yorumlar kapalı.