1. Haberler
  2. Gündem
  3. Vergiden kaçmak için farklı fiş kesen esnaf şimdi yandı! Sosyal medya timi tespit ediyor, Bakanlık ceza kesiyor

Vergiden kaçmak için farklı fiş kesen esnaf şimdi yandı! Sosyal medya timi tespit ediyor, Bakanlık ceza kesiyor

featured
service

İhbardan yola çıkıp sadece vatandaşın gündeme getirdiği dükkan ya da şirketle ilgili denetim yapılmıyor, ayrıca o sektörle ilgili inceleme de yapılıyor. Bir süredir yapay zeka gibi denetim teknikleri ile altyapıları oluşturulan bu denetim modelinde müfettişler artık sahaya çıkıyor.

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre, geçtiğimiz haftalarda bir vatandaş bir ürün için ödediği fahiş fiyatı sosyal medya hesabından paylaştı. Kamuoyunda tepkiye neden olan bu firma için vergi müfettişleri 17 ve 18 Nisan tarihleri arasında firmanın merkez işyerinde ve şubelerinde tam gün hasılat ve KDV oran denetimi yaptı.

Ekmek, tatlı, pasta, kurabiye gibi mamul satan mükellefin tespit edilen hasılatının son 5 günlük hasılatına oranla düşük kalması nedeniyle vergi incelemesine sevk edilmesine karar verildi. Firmada el terminalinin ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) ile entegre olmaması nedeniyle merkez ve şubelere toplamda 118 bin TL özel usulsüzlük cezası verildi. Kaynaklar, sektöre yönelik denetimlerin de devam edeceğini ifade ettiler.

Kayseri’de yaşanan bir başka olayda ise vatandaş Hazine ve Maliye Bakanı Mehmek Şimşek’e sosyal medyadan düşük KDV uygulandığını iletti. Sosyal medya timi hemen devreye girdi ve denetime gitti. Bir akaryakıt istasyonu olan işletmede alış-satış bilgileri kontrol edildi.

2023 ve 2024 yılının ilk ayları için alış satış bilgileri kontrol edildiğinde 713 bin TL’lik hasılatın KDV’sinin yüzde 10 olması gerekirken yüzde 1 olarak düzenlendiği anlaşıldı. Bir müşteriye yapılan sigara ve içecek için ise yüzde 1 KDV uygulandığı görüldü. Eksik düzenlenen KDV’nin tarhiyatı ile buna dair vergi ziyaı cezası ve özel usulsüzlük cezalarının düzenlenmesi için ilgili vergi dairesine gönderildi.

KDV’de yüzde 1, 10 ve 20 oranları var. Her ürün grubunun dahil olduğu KDV oranı uygulanmak zorunda ancak yüksek KDV uygulanması gereken bazı ürünlerde daha düşük KDV uygulanıyor. Temel gıda maddelerinde KDV yüzde 1, ilaçta yüzde 10 ve kozmetik ürünlerinde yüzde 20 iken eczaneden kozmetik ürünleri satın alındığında yüzde 1 KDV uygulayarak gıda takviyesi çıkışı yapan yerler var.

Düşük KDV’li ürünler ile genel KDV oranına tabi ürünleri bir arada satan yerlerde bu risk bulunuyor. Bir diğer örnek restoranlarda verilen hizmetler yüzde 10 KDV’ye tabi iken paket servis, gıda ürünü teslimi olarak değerlendirildiğinden yüzde 1 KDV uygulanıyor. Bazı restaurantlar verdikleri yemek hizmetlerini paket servis gibi göstererek yüzde 1 KDV kesiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vergiden kaçmak için farklı fiş kesen esnaf şimdi yandı! Sosyal medya timi tespit ediyor, Bakanlık ceza kesiyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz