Doğuştan görme engelli olan 35 yaşındaki Sosyal Bilgiler Öğretmeni Emre Taşgın, 6 yıldır evli olduğu eşiyle yalnız ve bağımsız yaşadıklarını söyledi. Taşgın, alışveriş sırasında faydalandıkları yapay zekanın bozuk ürünler konusunda uyardığından, taze ürünleri önerdiğinden bahsetti.
Taşgın, “Otobüste şu anda nerede olduğumuzu, etrafta hangi mağazaların olduğunu söyleyebiliyor. Yolda yürürken bize engellerden bahsediyor. Karşımızdaki direklerden ya da yolda hareket eden arabalardan bahsedebiliyor. Trafik ışıklarının yeşil mi, kırmızı mı yandığı gibi bilgileri verebiliyor. Bunları verdiğinde ve doğruluğundan emin olduğumuzda gerçekten iyi olacak ve ilerleyen yıllarda da sürücüsüz arabaların yaygınlaşması hayalimiz aslında. Sürücüsüz arabaların bizi bağımsızlaştıracağını ve özgürleştireceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Taşgın ayrıca engelliler için hayatı kolaylaştıran teknolojilerde de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulanması gerektiğini belirtti.
32 yaşındaki Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Ayşegül Taşgın da gıdaları ayırt ederken, evde temizlik yaparken yapay zekayı kullandığını anlattı. Taşgın, “Özellikle kırmızı, yeşil mercimeği ayırt ederken, gıdalara dokunmadan ayırt etme konusunda çok desteğini görüyorum. Masaya bir şey döküldüğünde lekesinin çıkıp çıkmadığını da bazen sorabiliyorum. Bu görüntü tanıma özelliği geldikten sonra bunlardan faydalandım.” dedi.
Evlenirken bu konuda çok endişeli olduklarını söyleyen Taşgın, “Çok araştırdık. Teknolojiyi kendimize göre kullanacak şekilde ürünler aldık. Kitap okurken resim, yazarın fotoğraflarını tanımlama, fotoğraf betimletme, kıyafetlerimizin rengini sorma, desenini sorma gibi şeylerde de kullanıyoruz. Gayet iyi betimliyor. Başka bir insanın yardımına muhtaç kalmadan işimizi halledebiliyoruz. Bizim bir uzvumuz gibi oldu telefon ve yapay zeka.” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı.