1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yargı, TOKİ’nin otelini durdurdu: Ayder Yaylası derin nefes aldı

Yargı, TOKİ’nin otelini durdurdu: Ayder Yaylası derin nefes aldı

featured
service

Yargıdan ise Karadeniz’in dünyaca ünlü yaylasındaki yapılaşmaya karşı görülen davalarda iptal kararları çıktı.

İlk dava, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Ayder Yaylası’nın 1992 yılında belirlenen koruma statüsünde yaptığı değişikliğe ilişkin. Yaylanın statüsü 4 Kasım 2022 tarihinde “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak belirlendi. Bu karar uyarınca bölge, “turizm ve yerleşimlere izin veren alanlar” sınıfına dahil edilmiş oldu. Oysa daha önceki statüde, bölgenin evrensel değeri gereğince bilimsel çalışmaların dışında aynen korunması şartı mevcuttu. Bu değişiklikle birlikte bölgede madencilik dahil birçok faaliyette bulunulabileceğini belirten 49 yurttaş konuyu yargıya taşıdı.

Rize İdare Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında mahkeme, statü değişikliğinin kamu yararı taşıyıp taşımadığının araştırılmasını istedi. Bu kapsamda bir bilirkişi raporu hazırlandı. Alanında uzman dokuz isimden oluşan heyetin kaleme aldığı 25 Aralık 2023 tarihli raporda “değişikliğin kamu yararı taşımadığı gibi, bölgedeki yapılaşmayı da artıracağına” dikkat çekildi.

Mahkeme, bu raporu esas alarak dosyayı karara bağladı. 8 Mayıs’ta oy birliğiyle verilen kararda, değişikliğin iptaline hükmedildi. Kararda, değişikliğin Ayder Yaylası’nın dünya çapındaki doğal yapısına zarar vereceğine vurgu yapıldı. Ayrıca “konaklama, alışveriş̧ yeri, lokanta, kafeterya ve otopark sayısını artıracağına” değinildi. Kararda, “Artacak yapılaşmanın alana yayılması durumunda, doğal değerlerin zarar görmesine, alanın küresel önemi ve sürdürülebilir turizm açısından da olumsuzluklara sebebiyet vereceği anlaşıldığından dava konusu işlemde, izah edilen nedenlerle hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı kanaatine varılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Ayder Yaylası’na ilişkin verilen bir diğer iptal kararı ise yine 8 Mayıs tarihli. Rize İdare Mahkemesi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 25 Mayıs 2022 tarihinde kabul ettiği imar planı değişikliğini iptal etti. Söz konusu plan, kayıtlarda “yeşil alan” olarak gözüken 9 bin metrekarelik arazide TOKİ’nin bir otel inşa etmesinin önünü açıyordu.

İlgili imar planı değişikliğinin yörenin şartlarına uygun şekilde hazırlanmadığına vurgu yapılan kararda, “böylesine büyük bir otel projesinin doğal yapıyı etkileyeceğinin” altı çizildi. Ayrıca inşaatın Ayder’in siluetine etki edebileceğinin dile getirildiği kararda, “Yapılaşma koşullarının nasıl bir görsel değere sahip olacağının belirsiz olduğu anlaşıldığından, dava konusu plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama ve koruma esaslarına uygun olmadığı sonucuna varılmaktadır” denildi.

Mahkeme, yaylayla bağlantılı olarak Çamlıhemşin’in Merkez Mahallesi’ndeki toplam 29 parsele ilişkin imar planını da iptal etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına karşı açılan davada karar 17 Mayıs’ta çıktı. Mahkeme, dere kenarında yoğun yapılaşmayı öngören imar planıyla bölge nüfusunun iki kat artacağına işaret etti. Fırtına Deresi’nin kenarında daha önce can ve mal kayıplarının yaşandığını anımsatan mahkeme, Bakanlık kararının hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yargı, TOKİ’nin otelini durdurdu: Ayder Yaylası derin nefes aldı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz