1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yaşam maliyetleri uçuşa geçti… İstanbul’da öğrenci olmak her geçen gün daha da zorlaşıyor

Yaşam maliyetleri uçuşa geçti… İstanbul’da öğrenci olmak her geçen gün daha da zorlaşıyor

featured
service

Özel yurtta kalan bir öğrencinin aylık maliyeti yüzde 57,17 oranında artarak 22 bin 920 TL’ye yükseldi. Üç kişilik bir evde kalan bir öğrencinin aylık maliyeti ise yüzde 49,59 artışla 12 bin 535 TL’den 18 bin 750 TL’ye çıktı.

Asgari ücretin de üzerine çıkan masraflar İstanbul’daki öğrencilerin karşı karşıya olduğu ekonomik sıkıntıyı bir kez daha gözler önüne serdi.

Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek artış kültür-sanat ve kırtasiye harcamalarında yaşandı. Buna karşılık, ulaşım ve teknoloji harcamaları en düşük artışı gösterdi.

Artan enflasyon, gençlerin sadece barınma değil, market alışverişi, fatura ödemeleri, kültürel etkinlikler, kişisel bakım ve kırtasiye gibi diğer temel ihtiyaçlarını da daha maliyetli hale getirdi.

s4g4sd4.jpg

BARINMA MALİYETLERİ

Araştırmaya göre, özel yurtta kalan öğrencilerin barınma masrafı aylık 16 bin 341 TL’ye ulaşırken, öğrenci evinde kalan bir öğrencinin kira masrafı ise 9 bin 036 TL oldu. 2023/2024 döneminde özel yurtta kalan bir öğrenci için aylık barınma maliyeti 10 bin 360 TL, öğrenci evinde kalan bir öğrenci için ise 6 bin 250 TL’ydi. Kira ve barınma maliyetlerindeki bu hızlı artış, İstanbul’da öğrenciler için barınmanın en büyük gider kalemi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Market ve dışarıdan yemek harcamaları da ciddi bir artış gösterdi. 2023/2024 döneminde öğrenci evinde yaşayan bir öğrencinin market ve yemek harcamaları 3 bin 796 TL iken, 2024/2025 döneminde bu miktar 5 bin 868 TL’ye çıktı. Özel yurtlarda kalan öğrenciler için de bu kalemde artış yaşandı ve 3 bin 528 TL’ye yükseldi.

Faturalardaki yükselişler de dikkat çekiyor. Öğrenci evinde kalan bir öğrencinin telefon, internet, elektrik, su ve doğalgaz faturaları için aylık ödediği miktar, 663 TL’den bin 46 TL’ye çıktı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yaşam maliyetleri uçuşa geçti… İstanbul’da öğrenci olmak her geçen gün daha da zorlaşıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz