Seçmenin AK Parti’ye özellikle ekonomideki kriz ve İsrail’le ticaret nedeniyle tepkisini gösterdiği kaydedildi. Sandık sonrasına ertelenen kemer sıkma önlemleri işaret edilerek ‘iktidardaki erime hızlanabilir’ yorumları dile getirildi. Ana muhalefetin ise baskın aktör olduğu bir dönem başladı. CHP’nin artık yalnızca belediyelerde değil ekonomiden, dış politikaya kadar birçok başlıkta nasıl bir yönetim anlayışı izleyeceğini ortaya koyması gerektiği belirtildi.
Seçimlere ilişkin Türkiye haritası, 22 yıllık AK Parti iktidarında ilk kez radikal biçimde değişti. CHP, elindeki belediyelerden Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ, İzmir ve İstanbul’u yeniden kazandı. Büyükşehirlerden Balıkesir, Bursa, Manisa ve Denizli’de ipi göğüsledi ve büyükşehir belediyesi sayısını 11’den 15’e yükseltti. CHP, buna ek olarak Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Bartın, Giresun, Kastamonu, Kırıkkale, Kilis, Kütahya, Uşak ve Zonguldak’ı da kazandı. Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Kırşehir, Sinop ve Yalova’yı da CHP kazandı. Böylece Türkiye haritasında sadece kıyılarda görünen CHP’ye özgü ‘kırmızı renk’ ilk kez ülkenin batı bölümünün neredeyse tamamına yayıldı.
CHP’nin zaferiyle sonuçlanan 31 Mart seçimleri Türkiye genelinde pek çok ilke ve sürprize de sahne oldu. CHP, 1977 seçimlerinde bu yana ilk kez seçimden birinci parti olarak çıktı. AK Parti ise oy oranında 22 yıldır girdiği 18 seçimin ardından ilk kez sandıktan ikinci sırada çıktı. CHP, il olduğundan bu yana hiç seçim kazanamadığı 3 kentte birinci parti oldu. 1989 yılında il olan Kırıkkale’de de CHP ilk kez yönetime geçti. 1995 yılında il olarak ilan edilen Kilis’te de CHP ilk kez seçim kazandı. CHP’nin ilk kez seçim kazandığı yerler arasında 2008’de ilçe statüsüne kavuşan Sancaktepe de var. Alper Yeğin yüzde 50’nin üzerinde oy aldı.