İstanbul’da başlatılan “yenidoğan çetesi” soruşturması kapsamında suç örgütüne dair detaylar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Polis fezlekesinde örgütün nasıl çalıştığı, emir-komuta zincirinin nasıl kurulduğu ve yapılan usulsüzlükler detaylı bir şekilde anlatıldı. Skandalın arkasındaki yapının organizasyonu ve işleyişi şemalarla açıklandı.
Geçtiğimiz günlerde soruşturmayı yürüten savcının tehdit edilmesiyle gündeme gelen soruşturma kapsamında, 10 bebeğin çetenin faaliyetleri sonucunda hayatını kaybettiği belirtilirken, 10 özel hastanenin ruhsatı iptal edildi. Ayrıca, 47 kişinin şüpheli olarak yer aldığı iddianamede 22 kişinin tutuklandığı açıklandı.
Soruşturma, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne 27 Mart 2023 tarihinde CİMER üzerinden yapılan bir ihbarla başladı. İhbar, 21 Mayıs 2023’te İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne iletildi. Bu ihbarın ardından Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma tamamlandı ve suç örgütünün detaylı şeması ortaya çıktı.
Fezlekede, suç örgütünün İstanbul’daki birçok özel hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitelerini kiralayarak çalıştırdığı ve bu birimlerde gece nöbetçi doktor bulundurmadıkları tespit edildi. Söz konusu hastanelerde tedavi gören bebeklerin insanlık dışı koşullarda hayatlarını kaybettiği ifade edildi. Çetenin, bebek hastaları farklı hastanelere usulsüz sevk ettirdiği ve bu yöntemle SGK’den yüksek miktarda haksız kazanç sağladığı da kaydedildi.
Fezlekede, Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi sahibi Dr. Fırat Sarı’nın örgütün başında olduğu, kendisine bağlı sağlık çalışanlarıyla bir işleyiş kurduğu belirtiliyor. Dr. İlker Gönen ile birlikte hareket eden Sarı, İstanbul’daki birçok hastanenin yenidoğan ünitelerini kiralayarak bebeklerin tedavi masraflarını fahiş fiyatlarla SGK’ye fatura ettirdi. Bu süreçte, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları ile organize bir şekilde hareket edilerek, hasta sevklerinin usulsüzce gerçekleştirildiği ortaya çıktı.
Yorumlar kapalı.