1. Haberler
  2. Gündem
  3. YKS’de yapay zekayla kopya çekenin akıbeti belli oldu: Tam iki yıl boyunca…

YKS’de yapay zekayla kopya çekenin akıbeti belli oldu: Tam iki yıl boyunca…

featured
service

YKS’de yapay zeka ile kopyaya suçüstü: Kurduğu düzenek hayrete düşürdü

Bu olay, Türkiye’de sınav güvenliği konusundaki hassasiyeti bir kez daha gündeme getirdi. Söz konusu aday, 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmetleri Hakkında Kanun gereğince ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Bu kanun, sınavlarda kopya çeken veya kopya çekmeye teşebbüs edenler ile yerine başka birini sınava sokan adaylar için cezai hükümler içeriyor. Kanuna göre, bu tür fiillerde bulunan kişilere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası veriliyor.

6114 sayılı Kanun, sınav güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli cezai hükümler içeriyor. Sınav sırasında veya sonrasında yapılan incelemeler sonucu kopya çektiği tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılıyor ve bu sınavlar veya yerleştirmelerle sağlanan haklar geri alınıyor. Ayrıca, kopya çeken veya kopyaya aracılık eden, başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine bir başkasının sınava girmesini sağlayan kişilere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Bu tür ihlallerde bulunan adaylar, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan hiçbir sınava veya yerleştirmeye başvuramıyor ve giremiyor.

ÖSYM, sınav güvenliğini sağlamak için bir dizi önlem alıyor. Adayların sınav salonlarına yanlarında sadece bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe su ile girmelerine izin veriliyor. Sınav binalarına girişte adaylar ve sınav görevlileri emniyet görevlileri tarafından elle veya dedektörle aranıyor. Ayrıca, sınav binaları ve salonları güvenlik kameraları ile izleniyor ve gerektiğinde bu kayıtlar delil olarak kullanılıyor.

Sınav bina sorumlularının ve gözetmenlerin tuttuğu tutanaklar, kamera kayıtları ve emniyet aramalarında çıkan sonuçlar, ÖSYM’nin inceleme süreçlerinde kullanılıyor. Şüpheli durumlarda, kamera kayıtları incelenerek sınavın iptaline ve men cezasına karar verilebiliyor. Ayrıca, sınav salonundan fotoğraf çeken veya telefonla sınava giren adaylara da kopya şüphesiyle işlem yapılıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
YKS’de yapay zekayla kopya çekenin akıbeti belli oldu: Tam iki yıl boyunca…
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz