Yozgatlı çiftçi biriktirdiği tongurdaklarla haber oldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Çatak köyünde yaşayan ve besicilikle uyumunu sağlayan 57 yaşındaki Abdullah Eroğlu, çayırda yayılan küçükbaş hayvanların kaybolmalarını önlemek ve çobanın sürüyü hakimiyet etmesini sağlaması emeliyle kullanılan tongurdakları, hobi emeliyle ufak yaşlarda biriktirmeye başladı.

250 TONGURDAK BİRİKTİRDİ

Bazısı bir yüzyıla direnen ve zamanla rakamları 250’ye erişen tongurdakların bir kısmını hayvanlarına asan Eroğlu bir kısmını da evinde muhafaza ediyor. İtinayla bakımını yaptığı tongurdakların rakamını artırmayı düşünen Eroğlu, kendisi gibi besicilikle uğraşan çocuklarının da itimadına sahip çıkmasını istiyor.

Hayvancılığın kendisine dededen kalma iş olduğunu söyleyen Eroğlu, “Tongurdak biriktirmek ben de senelerden beri hastalıktır. Bunları ustalarından, çobanlardan siparişle ile aldım. Kendime göre bir koleksiyon yapmış oldum. 250 tane var, 50’si koyunlarımda takılı. Tongurdaklar sürü halindeki koyunun dağılınmasını maniler, her çobanın kendine göre tongurdak sesi vardır, ona göre koyunlarına tongurdak asar. Sürüsünü sesini öğrenir. Tongurdak takılı koyuna kolay kolay kurt gelmez, uzak durur ve yaylımda da hoş dağılır.” dedi.

ÇOCUKLUKTAN BERİ BU İŞE MERAK SARIYOR

Çocukluktan beri tongurdak biriktirdiğini de belirten Eroğlu, “En daha öncekisi çobanımdan almıştım 70 senelikti. Ona ben 3 koyun parası vermiştim tongurdağı almak için. Tongurdağa her zaman meraklıydım, arzuluydum. Bunların bakımlarını itinayla yapıyorum. Sonbahar yarıyılında siliyorum ve yağlıyorum. Her gittiğim yerden tongurdak almışlığım vardır, çocukluktan beri arzum var hala da gördüğüm zamanda almaya sipariş vermeye çalışıyorum. Bunları çocuklarıma servet vazgeçmek istiyorum. Allahın İzniyle onlar da devam ettirirler.” biçiminde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yozgatlı çiftçi biriktirdiği tongurdaklarla haber oldu

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz