1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yunan botları Atina kararıyla mı ihlal gerçekleştiriyor? Gürdeniz: Türkiye’ye verilen bir mesaj! – Ankaragündem

Yunan botları Atina kararıyla mı ihlal gerçekleştiriyor? Gürdeniz: Türkiye’ye verilen bir mesaj! – Ankaragündem

featured
service

Yunan Sahil botlarının Türkiye Karasuları’nı art arda ihlal etmesinin ardından Amiral Cem Gürdeniz’den önemli açıklamalar geldi. Gürdeniz, bu ihlallerin tesadüfi olmadığını ve planlı bir süreç çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti.

— Cem GÜRDENİZ (@cemgurdeniznet) September 24, 2024

Amiral Gürdeniz, iki olayın da Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik bir güç gösterisi olduğunu ve arkasında ABD ile AB’nin desteğini aldığını söyledi. Özellikle Datça’daki ikinci ihlalin Atina’nın onayı olmadan gerçekleşemeyeceğini vurgulayan Gürdeniz, Ankara’nın bu olaylar karşısında gereken sert diplomatik adımları atmamasının Yunanistan’ı daha da cesaretlendirdiğini ifade etti.

Gürdeniz, Türkiye’nin Ege’deki haklarını savunmak için egemenliği tartışmalı ada, adacık ve kayalıklar üzerinde askeri ve sivil faaliyetlere başlaması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin Ege’de sahil güvenlik ve donanma unsurlarıyla tatbikatlar düzenlemesi gerektiğini vurgulayan Gürdeniz, “Mavi Vatan sloganla değil, eylemle korunur” dedi.

Amiral Cem Gürdeniz yaşanan ihlalleri söyle değerlendirdi:

Ege’de karşılıklı olarak sıklıkla Karasuyu ihlalleri yaşanır. Bunlar genç gemi Komutanlarının yanlış muhakemesi ve ferdi karar süreçleri sonucunda yaptıkları ihlaller olarak görülebilir. Ancak Bodrum’dan sonra Datça‘da ikinci olayın gerçekleşmesi ve karaya intikal edecek seviyede ileri düzeye taşınması bu ihlalleri farklı boyuta taşımaktadır. Ortada önceden planlı ve kasıtlı bir sürecin varlığı açıktır. Devlet egemenliğine doğrudan müdahale olarak kabul edilmesi gereken her iki ihlal bir bütün olarak değerlendirildiğinde karar süreçlerinin yunan bot komutanın ferdi kararlarının ötesinde olduğu değerlendirilebilir. Özellikle Datça’da ki ikinci ihlal kararı Atina’nın onayı olmadan verilemez. Zira bölgedeki botumuz ateş açsa iki ülke arasında çok ciddi krizin başlaması söz konusu olabilir. Hiç bir gemi komutanı bu sorumluluğu kendi iradesiyle almaz.

Yunan Hükümeti ABD ve AB ekonomik/siyasi baskısı altında adeta kıvranan hükümetimize Ege’de her gün yaşanan sıradan bir olayı iç sularımıza taşıyarak mesaj vermiştir. Bu mesajı verirken arkasına ABD ve AB’nin gücünü almıştır. Ege’de at koştururum ve sen bir şey yapamazsın demeye çalışmıştır.

Ankara’nın Ege ve Doğu Akdeniz söylemlerinin içinin boş olduğunu hem kendi kamuoyuna hem de donanma ve sahil güvenlik unsurlarına ispata çalışmıştır. Yani korkmayın mesajı vermiştir. Ayrıca siyasi iradenin Sahil Güvenlik unsurlarımıza karasuyu ihlallerinde uygulanması gereken angajman tedbirlerini serbest bırakmamış olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Normal şartlarda bu ihlal süreçlerinde Yunan Büyükelçisinin Dış İşlerine çağrılıp çok ağır bir nota verilmesi ve hatta Atina Büyükelçimizin istişare için Ankara’ya çağrılması gerekirken hiç birini yapılmaması Atina’yı daha da cesaretlendirmiştir.

İzmir’in zafer haftasında İsrail’in desteğine gelen ve hatta donanmamızın tatbikat bile yaptığı Amerikan Amfibi Saldırı Gemisi Wasp’ı Alsancak’ta vaveyla ile ağırlayan hükümetimizin artık ABD ile tam uyum içinde hareket ettiği ve dolar sopasıyla korkutulduğu bir konjonktür içinde Yunanistan daha da ileriye gidebilir. Her zaman söylediğimi tekrar edeyim Türkiye Anglosakson jeopolitik çekim alanında kaldığı sürece Ege’de hiç bir sorunu çözemez. Yunanistan bunu çok iyi biliyor ve sömürüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yunan botları Atina kararıyla mı ihlal gerçekleştiriyor? Gürdeniz: Türkiye’ye verilen bir mesaj! – Ankaragündem
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz