İstanbul’da yazılım işi yapan Çolak’ın hayatı, geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı değişti. Boynundan 5 cm’lik kitle alınan Çolak, doktorların sağlıklı beslenme tavsiyesi üzerine kendi gıdasını üretmeye başladı. Memleketi Trabzon Arsin’e yerleşerek organik tarım yapmaya başlayan Çolak, tüm ürünlerini ata tohumundan yetiştiriyor.
Ata tohumlarının sanılanın aksine oldukça verimli olduğunu ve sağlık üzerinde de olumlu etkiler gösterdiğini fark eden Çolak, bu tohumlardan herkesin faydalanması için ata tohumu biriktirmeye başladı ve çoğalttığı tohumları kendisine ulaşan herkese ücretsiz dağıttı. “Ben sağlıklı beslenebiliyorsam diğer insanlar neden beslenemiyor?” düşüncesi ile tohum dağıtımına başladığını söyleyen Çolak, “Her şeyde çifte standart olmamalı ama güvenli gıdaya ulaşmada hiç olmamalı. Sağlıklı gıda herkesin hakkı. Ürettiklerimi bütün ülkeye yayma gayem var. Benim tek başıma bütün ülkeye ata tohumu yayabilmem mümkün değil ancak oluşturduğumuz farkındalıkla insanların pazarda markette sağlıklı tohumlarla üretilmiş gıdalara ulaşmasını sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Ata tohumlarının verimsiz olduğu yönündeki düşüncenin tamamen yanlış olduğunu belirten Çolak, “Ata tohumları verimli tohumlardır. Bunun aksini ancak deneyimleyerek gösterebiliriz. Ata tohumları doğru yöntemlerle ekilirse daha verimli ürün verir, daha az suya ihtiyaç duyar, kimyasal gübreye ihtiyaç duymaz ve maliyeti düşüktür. İnsanlar ata tohumu ektiklerinde ellerinin boş dönmeyeceklerini bilmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ata tohumu ulaştırdığı insanlardan çok olumlu dönüşler aldığını kaydeden Çolak, “Bu lezzeti hatırlıyorum”, “Ben hayatımda böyle domates yemedim”, “Domatesin kokusu varmış” gibi dönüşler aldığını belirtti.
Elinden domates, fasulye çeşitleri, roka, mısır gibi 100’den fazla ata tohumu olduğunu söyleyen Çolak, ata tohumu konusunda Tarım Bakanlığı tarafından da bir seferberlik başlatması gerektiğini vurgulayarak, “Sağlıklı gıda demek, sağlıklı beslenen, sağlıklı yaşayan, hastaneye yolu az düşen insan demektir. Bu da devletin sağlık harcamalarını azaltan bir etkendir. Sağlıklı gıda demek yurt dışına ihraç edilen tarım ürünlerinin geri dönmemesi demektir” dedi.
Yorumlar kapalı.