1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2026’da köyler için emlak vergisi kabusu başlıyor! Mahalleye dönüştürülen köylere vergi darbesi

2026’da köyler için emlak vergisi kabusu başlıyor! Mahalleye dönüştürülen köylere vergi darbesi

featured
service

İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Müberra Oflaz, bu durumun 16 bini aşkın kırsal mahallede vergilendirmenin 2026 yılında başlayacağına dikkat çekti. Dünya Gazetesi’ne konuşan Oflaz, İstanbul ve Kocaeli’deki orman köylerinin de bu kapsamda olduğunu vurguladı.

Oflaz, 6360 sayılı kanun nedeniyle 30 ilde 16 bin 220 köyün mahalleye dönüştüğünü ve 1053 beldenin de aynı şekilde statü kazandığını hatırlatarak, bu değişikliğin vergi açısından iki önemli sonucu olduğunu belirtti.

Daha önce emlak vergisine tabi olmayan yerleşim yerleri artık vergilendirilirken, büyükşehirlerdeki mülkler için emlak vergisi iki kat olarak hesaplanacak.

Düzenlemenin, Anadolu’daki şehirler kadar İstanbul ve Kocaeli’deki bazı köyleri de kapsadığı belirtildi. 2026’dan itibaren vergilendirmenin başlayacağı yerler arasında, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa gibi büyükşehir belediyeleri ile orman köyleri yer alıyor.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu değişikliğin köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırılmasını ve belediye gelirleri kapsamında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi yükümlülüklerin doğacağını açıkladı.

Köylerden mahalleye dönüşen yerlerde yaşayan vatandaşların emlak vergisi ve diğer harçların ödemeleri daha önce 2014, 2020 ve 2022 sonuna ertelendi.

2023’te yapılan bir düzenleme ile bu sürenin 31 Aralık 2025’e kadar uzatıldığı kaydedildi. Kiraz, 2026’dan itibaren köy vasfını kaybetmiş yerlerde emlak vergisi ve diğer mali yükümlülüklerin ödenmeye başlanacağını, ayrıca kırsal mahalle olma hakkı tanındığını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2026’da köyler için emlak vergisi kabusu başlıyor! Mahalleye dönüştürülen köylere vergi darbesi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz