Citi, UBS, Morgan Stanley ve Bank of America, Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin tahminlerini paylaştı.
CNBCE’deki habere göre Citi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Kasım ayına kadar faizleri sabit tutmasını beklediğini belirtti. Banka, geçtiği notta, zorlu bir makroekonomik zemin ve likidite ortamı ortasında karmaşık bir dezenflasyon süreciyle karşı karşıya olunduğuna vurgu yaptı.
Banka, son verilerin 2. çeyrekteki ardışık büyüme oranının faaliyetlerde mütevazı bir daralma göstermesinin muhtemel olduğunu belirtti ve bunun 3. çeyrekte, özellikle daha sıkı mali koşullar, özel tüketimde normalleşme ve daha zayıf ihracat nedeniyle daha belirgin hale gelmesinin beklendiğini kaydetti.
Citi, politika yapıcıların ortaya çıkan durgunluk benzeri ortamda yolunu bulmasının daha zor hale gelmesi muhtemel olduğuna vurgu yaparak “Görüşümüze göre, ekonomik faaliyetlerde beklenenden daha derin bir yavaşlama, erken bir gevşeme riskini artırabilirken, aynı zamanda vergi gelirlerini ve mali konsolidasyon çabalarını da zayıflatabilir. İleriye baktığımızda, Merkez Bankası’nın Kasım ayına kadar beklemede kalmasını bekliyoruz. 8 Ağustos’ta yayınlanacak yeni enflasyon raporundan gelen içgörüleri faiz oranı görünümüne dahil etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.
UBS, Türkiye’de dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirterek çekirdek enflasyonun ikinci ayda da ılımlı seyretmesine dikkat çekti. Ağustos’ta baz etkisiyle TÜFE’nin yüzde 50 civarında olma beklentisini sürdüren UBS, yıl sonu enflasyonun yüzde 43 civarında olmasını öngörüyor.
Banka geçtiği notta, “Görüşümüze göre, döviz rezervlerinin çok hızlı bir şekilde artması ve TL döviz kurunun genel istikrarı göz önüne alındığında, TCMB’nin 2024’ün 3. çeyreğinin geri kalanında politika faizini yüzde 50’de sabit tutması muhtemeldir” denildi. Yapılan değerlendirmede, “TCMB’nin, sadece ileriye dönük politika faizinin pozitif olacağı (Temmuz’da yüzde 30 yıllık TÜFE beklentisi kullanılarak yüzde 15) değil, aynı zamanda gelecek dönem faizinin de pozitif olacağı 2024’ün son çeyreğine kadar politika faizini düşürme imkanına sahip olacağına inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Morgan Stanley, Türkiye’de Temmuz enflasyonunda baz etkileri nedeniyle keskin bir düşüş olmasına rağmen, çekirdek aylık enflasyon eğilimi, yönetilen fiyat artışları ve hala güçlü hizmet enflasyonu tarafından yönlendirilen TCMB’nin tahminlerinden daha yüksek sürdüğünü belirterek “2024 sonu enflasyon tahminimizi yüzde 42,4 olarak tutuyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Yorumlar kapalı.