Araba almak isteyen banka kapısından geri dönüyor! Kredi muslukları kapandı: İkinci el araç almak da hayal oluyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası’nın üst üste faiz artırımları yapmasıyla birlikte, otomobil sektöründe geleneksel hale gelen kampanyalar büyük oranda yavaşladı. Özellikle sıfır kilometre otomobil bayileri, parasal sıkılaştırma politikaları nedeniyle kendi imkanlarıyla fonladıkları aradaki farkları ödemekte zorlanıyorlar. Bu durum, birçok markanın 200-300 bin TL’ye kadar sıfır faiz kampanyalarını sonlandırmasına neden oldu.

Sektör temsilcileri, tüketicilerin bankalara başvurduğunda sıfır kilometre veya ikinci el araçta BDDK’nın getirmiş olduğu vade ve tutar kısıtları nedeniyle istedikleri krediyi alamadığına dikkat çekiyorlar. Bu durum, otomobil almak isteyenleri finansman açısından zorluyor.

Otomobil sektöründe yaşanan bu değişimler, ikinci el araç pazarını da etkiliyor. Kredi musluklarının neredeyse tamamen kapanması, tüketicilerin kredi kartı ve senetle satış yollarını tercih etmelerine neden oluyor. Ancak, bu yöntemler de kendi zorluklarıyla birlikte geliyor. Örneğin, 400 bin TL’lik bir otomobilin 24 ayda geri ödemesinin 1 milyon TL’yi aşması, tüketicileri tedirgin ediyor ve satın alma sürecini güçleştiriyor.

KOSGEB destek ücret limitini arttırdı – Hasan YAPICI​​​​​​​

Otomotiv sektöründe yaşanan bu gelişmeler, finansmanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş, otomobil satışlarının hareketlenmesi için uygun finansman şartlarının sağlanması gerektiği belirtilirken şu ifadelere yer verdi: “Son 4-5 aylık dönemde satışlarda kredi kartlarıyla işlem yapılıyordu. Ancak kredi kartlarının komisyonları da son zamanlarda oldukça arttı. Kredi kartı seçeneği halen krediye göre daha avantajlı olmakla beraber birçok satıcı da senetli sistemle yüzde 70’e kadar kredilendirip 48 aya kadar vade yapmaya başladı. Şu anda tüketicinin önünde iki seçenek var: 1. kredi kartıyla 12 taksit imkânı, 2. senetli sistemle 48 ay vade. Tüketici bu yolları kullanarak satın alma yapmaya çalışıyor, genel itibarıyla finansal desteği otomotiv piyasasının tamamında yok hükmünde denilecek durumda. Artan faizler nedeniyle tüketiciden müthiş bir şikâyet var. Örneğin 400 bin TL’lik bir otomobilin 24 ayda 1 milyon TL’yi aşan geri ödemesi var. Bu durum da tüketiciyi otomobil satın alırken korkutuyor, cebini yakıyor”

Güncel durumun sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Karakaş, “Güncel durumun sürdürülebilir olmadığını düşünüyoruz, faizler en azından Merkez Bankası politika faizi dolaylarında olması gerekiyor. Zira son artırımlarla beraber bankalar çok daha yüksek seviyelerde faiz oranları belirlediler. Artı olarak kredi musluklarını da neredeyse kapattılar, adeta kredi vermemek için ciddi bir yarış içindeler” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Araba almak isteyen banka kapısından geri dönüyor! Kredi muslukları kapandı: İkinci el araç almak da hayal oluyor

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz