YÖK’ün ikinci öğretimlerin kapatılmasına ilişkin aldığı kararın kira fiyatlarını düşüreceğini aktaran Akçam, öğrenciler açısından olumlu gelişme olduğunu dile getirdi.
Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerin de bundan etkileneceğini ifade eden Akçam, “Öğrenciler için ev kiraları çok yüksek tutuluyordu. Bu anlamda öğrenciler açısından iyi haber” dedi.
Ev kiralarının yüksek olduğunu vurgulayan Akçam, 1 Temmuz itibarıyla kirada uygulanan yüzde 25 zam sınırının kaldırıldığını anımsatarak, şöyle konuştu:
“Zam sınırının kaldırılması ile neredeyse kiralarda yüzde 20 artış yaşandı. Bu konu öğrenci evlerini de ilgilendiren bir konu. Birçok şehirde yurtlarda kalmayan ya da kalamayan öğrenciler mecburen kiralık evleri tercih ediyor. Ne yazık ki ev sahipleri hem zar zor öğrencilere ev kiralıyorlar hem de kira fiyatlarını öğrencilere daha yüksek tutuyorlar.”
Türkiye’de yaklaşık 7 milyon hanenin kiralık ev olduğunu belirten Akçam, şunları kaydetti:
“Bu sayının ciddi bir kısmını da öğrenciler oluşturuyor. Son süreçte YÖK’ün ikinci öğretimlerle ilgili aldığı kararın en azından öğrenci yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde kira fiyatlarına etkisinin olacağını düşünüyoruz. Çünkü ikinci öğretimlerin kapatılması demek öğrenci sayısının azalacağı anlamına gelmektedir. Elindeki evi kiralayamayan ev sahibi de bir süre sonra fiyatı düşürmeye gidecektir.”
Kiralık evde kalmak durumunda kalan ve ev kirasını ödemekte zorluk yaşayan öğrenciler için çeşitli sosyal yardımların devreye girmesi gerektiğini kaydeden Akçam, şöyle konuştu:
“Birçok öğrenci ev kirasını ödemeye çalışırken büyük zorluklar yaşıyor. Çoğu çalışmak zorunda kalıyor. Ne yazık ki ev sahipleri de söz konusu öğrenciler olduğunda kira fiyatlarını daha yüksek tutuyor. Bu noktada gerçekten kirasını ödemekte büyük zorluklar yaşayan öğrenciler için hem yerel yönetimler hem de çeşitli bakanlıklarca sosyal yardımlar artırılmalı.”
Yorumlar kapalı.