1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Bolat açıkladı: İhracat arttı! | İsrail ile ekonomik ilişkiler…

Bakan Bolat açıkladı: İhracat arttı! | İsrail ile ekonomik ilişkiler…

featured
service

Bakan Bolat, dün gece yarısından sonra OECD bakanlar zirve toplantısı için Paris’e günübirlik gittiklerini ve 38 ülkeden muhataplarla görüşme fırsatı bulduklarını belirtti. Toplantıda, yeşil ekonominin sanayi üzerindeki etkileri, devlet sübvansiyonlarının dünya ticareti ve ekonomik refah üzerindeki etkileri gibi konuların ele alındığını ve ülkemizin görüşlerini paylaştıklarını aktardı.

Bakan Bolat, İsrail ile ekonomik ilişkilerde yeni bir aşamaya geçildiğini açıkladı. Gazze’deki katliam ve soykırım karşısında Türkiye’nin aldığı kararlar hakkında bilgi verdi ve İsrail’e yönelik ticaretin kalıcı ateşkes sağlanıncaya kadar durdurulacağını belirtti. Ayrıca, Filistin konusunda Filistinlilerin etkilenmemesi için teknik görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Bakan Bolat, kişi başına düşen milli gelirin 13 bin doların üzerine çıktığını belirterek, dünya ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl aynı oranda yüzde 3,2 büyümesinin beklendiğini söyledi.

Gelecek yıl da ekonomik şartların daha zorlu olacağını ifade eden Bolat, şunları kaydetti:

“Ülkemiz 2023 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 4 oranında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı ile yüksek oranlı büyüme performansını kesintisiz 14 çeyrektir sürdürmüştür. 2023 yılı genelinde ekonomik büyümemiz yüzde 4,5oranında gerçekleşerek yüzde 4,4 olan OVP hedefinin üzerine çıkmıştır. 2003 – 2023 yılları arasında yıllık reel ortalama büyüme oranımız yüzde 5,4 olmuştur. Öte yandan, 2023 yılında, tarihte ilk defa, milli gelirimiz 1,1 trilyon doların üzerine çıkarak 1 trilyon 118 milyar dolar olurken, kişi başına milli gelirimiz 13 bin doların üzerine çıkmıştır.”

Hizmet ihracatında da son yıllarda ciddi artış olduğunu dile getiren Bolat, hizmet ihracatının son 20 yılda ciddi oranda yükseldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Hizmet ihracatımızda 2002 yılındaki 14 milyar dolarlık düzeyden başlayarak, 2023 yılını 100 milyar dolar gibi iftiharlık bir rakamla kapattık. 2024 yılında da istikrarlı yükselişimiz hız kesmeden devam edecek ve 110 milyar dolarlık, 2028 yılında ise 200 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hizmetler kalemi içinde bu anlamda müteahhitlik kaleminde geçen yıl 28 milyar dolarlık gelir kalemimiz oldu. Dizi film ihracatında yaklaşık 600 milyon dolarlık gelirimiz oldu. Yarım milyon doları aştı müteahhitlerimizin dünyada kazandığı projeler.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Bolat açıkladı: İhracat arttı! | İsrail ile ekonomik ilişkiler…
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz