1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Bolat: Türkiye, motorlu araç üretiminde Avrupa’da 4. sıraya yükseldi

Bakan Bolat: Türkiye, motorlu araç üretiminde Avrupa’da 4. sıraya yükseldi

featured
service

Türkiye’nin otomotiv üretiminde 2002’de 346 bin 565 araç ürettiğini belirten Bakan Bolat, 2022’de üretimin 4,5 kat artışla 1 milyon 468 bin 393’e ulaştığını ve Türkiye’nin Avrupa’da 4. sıraya yükseldiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin araç ihracatında büyük bir artış yaşadığını belirterek, “2002’de 257 bin 775 araç ihraç edilirken, 2023’te bu rakam 1 milyon 18 bin 247’ye yükseldi. Otomotiv yan sanayi ve yedek parça satışlarıyla birlikte sektörden elde edilen ihracat geliri 35 milyar dolara ulaştı.” dedi.

Yerli otomobil Togg’un da satış rakamlarına değinen Bolat, 2023’ün Ocak-Eylül döneminde 5 bin 604 Togg satılırken, bu yılın aynı döneminde 17 bin 49 adet satış gerçekleştirildiğini belirtti.

Bakan Bolat, otomotiv sektöründe yapılan düzenlemelerle ticaretteki aksaklıkların giderildiğini söyledi. “6 ay-6 bin kilometre” olarak bilinen ikinci el araç satışına getirilen kısıtlamanın 1 Ocak 2025’e kadar uzatıldığını belirten Bolat, ikinci el araçların sıfır fiyatının üzerinde ilan edilmesine de kısıtlama getirildiğini hatırlattı. Bu düzenlemelere uymayan 649 otomotiv işletmesine toplamda 400 milyon lira ceza kesildiğini de sözlerine ekledi.

Bakanlık tarafından devreye alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile hem otomotiv hem de emlak sektöründe kimlik doğrulamanın zorunlu hale getirildiğini söyleyen Bolat, “Bu sistem, dijital ortamda fiyat manipülasyonlarını engellemeyi amaçlıyor,” dedi. Bolat, ayrıca ikinci el araç satışında güvenli ödeme sisteminin 27 Eylül itibarıyla zorunlu hale getirildiğini ve bu düzenlemelerle ikinci el otomobil piyasasında fiyat düşüşleri sağlandığını vurguladı.

Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile distribütörlerin haksız ticari uygulamalarının tanımlandığını ve piyasanın daha düzenli hale getirildiğini belirten Bolat, otomotiv sektörüne yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Bolat: Türkiye, motorlu araç üretiminde Avrupa’da 4. sıraya yükseldi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz