Bankacılık sektöründe hareketlilik: İhtiyaç kredilerinde faiz oranı düştü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bankacılık sektörü kaynakları uygulanan sıkı para politikasına uygun olmadığı düşünülen bu indirimlerin kurban bayramı öncesine yönelik olabileceğini faizlerde indirim trendinin başladığının söylemek için erken olduğunu vurguladı. Kaynaklar yaz aylarının oldukça sıkı geçeceğine işaret ederek sonbaharda trend değişiminin gözlenebileceğine de dikkat çekti.

Bankacılık sektöründe ihtiyaç kredisi alanında hareketlenme yaşanıyor. Yerli özel bankalar mayısın son haftasında kamu mevduat bankaları ise bu hafta başında ihtiyaç kredi faizlerine yüzde 5,5 seviyelerinden yüzde 4,5’e çekti. Bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre kamu mevduat bankalarının faiz indirimi ihtiyaç kredisindeki paylarının gerilemesiyle de alakalı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre geçen yıl mayıs sonunda kamu mevduat bankalarının toplam ihtiyaç kredileri içindeki oranı yüzde 26,4 seviyesinde idi. Bu yıl mayıs sonunda ise bu pay yüzde 21,1’e indi. Kamu mevduat bankalarının ihtiyaç kredisi içindeki payında 5.3 puanlık bir kayıp dikkat çekti.En çok payını artıran yerli özel mevduat

Yerli özel ve yabancı mevduat bankalarının toplam ihtiyaç kredileri içindeki payı ise artış eğilimini sürdürüyor. BDDK haftalık verilerine göre yerli özel mevduat bankalarının geçen yıl mayısın son haftası itibariyle toplam ihtiyaç kredileri içinde yüzde 41,1 olan payı bu yıl aynı hafta itibariyle yüzde 44,8’e yükseldi. Yerli özel mevduat bankaları 3.7 puanlık gelişme sağladı. Yabancı mevduat bankalarının da geçen yıl mayısın son haftasında yüzde 30,4 olan toplam ihtiyaç kredileri içindeki payı bu yıl aynı hafta itibariyle yüzde 32’ye yükseldi. Yabancı mevduat bankaları da 1.6 puanlık iyileşme sağladı. Bu dönemde ihtiyaç kredileri içinde payını en çok artıran yerli özel mevduat bankaları oldu.

Kamu mevduat bankalarının ihtiyaç kredisinde yaşadığı kayıp da ihtiyaç kredi faizlerinde bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre geçici de olsa bir indirim başlattı. Geçen hafta yüzde 5,3 seviyelerinde olan kamu mevduat bankalarında ihtiyaç kredi faizi yüzde 4,54-4,49’a inerken, yerli özel mevduat bankalarında yüzde 4,15’e kadar indi ihtiyaç kredi faizleri. Bazı yerli özel mevduat bankaları da yüzde 5,79’dan yüzde 5,49’a çekti ihtiyaç kredi faizini. Yabancı mevduat bankalarında da ihtiyaç kredi faizleri yüzde 4,24 seviyelerinde şekillendi. Sektör kaynakları indirimlere rağmen sonbahar gelmeden faizlerde düşüş trendi beklemediklerini vurguladı.

Merkez Bankası mayıs Para Politikası Kurulu toplantısı ardından yönünü yeniden yukarıya çeviren TL mevduat faizleri haftaya düşüşle başladı. Bankaların TL mevduat faizleri en yüksek yüzde 50’de oluşurken düşük miktarlı tasarrufl arda TL mevduat faizi yeniden 42-43 seviyelerine düştü. Bazı yerli özel mevduat bankalarında en yüksek miktarlı tasarrufl arda bile 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi yüzde 48,5’e kadar indi. Bir önceki hafta yüzde 53-50 seviyelerinde olan 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi yeni haftada 3 puanlık düşüşle giriş yapmış oldu. Merkez Bankası’nın ortalama fonlama faizi de politika faizi olan yüzde 50 seviyelerinde belirlenmeye devam etti. Merkez Bankası verilerine göre pozitif net fonlama 166.1 milyar lira oldu 11 Haziran itibariyle.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bankacılık sektöründe hareketlilik: İhtiyaç kredilerinde faiz oranı düştü

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz