BBVA, 2024’ün ilk çeyreğinde yıllık enflasyon oranlarında bir miktar iyileşme yaşanacağını öngördü. Bu gelişmenin, TCMB’nin mevcut para politikasında gevşeme döngüsüne devam etmesi için uygun koşullar sağlayabileceğini belirten banka, iyileşmenin sınırlı kalabileceği uyarısını da yaptı. BBVA’nın değerlendirmesinde, TCMB’nin bu süreçte dikkatli adımlar atması gerektiği vurgulandı.
Raporda, Türk Lirası varlıklarının cazibesini koruyabilmesi için yeterli düzeyde pozitif reel faiz oranlarının sağlanmasının kritik olduğu ifade edildi. BBVA, yüksek enflasyon ve piyasa beklentilerindeki belirsizlikler göz önüne alındığında, TCMB’nin temkinli duruşunu sürdürmesinin önemini vurguladı. Raporda, reel faiz oranlarının BBVA’nın tahminlerinin altında kalma olasılığının ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi.
BBVA’nın analizinde, Türkiye ekonomisine ilişkin aşağı ve yukarı yönlü riskler detaylı şekilde ele alındı. Banka, asgari ücret artışının beklentilerin altında gerçekleşmesi ve yönetilen fiyat ayarlamalarının sınırlı tutulmasının kısa vadede aşağı yönlü riskler oluşturabileceğini belirtti. Ancak, yüksek enflasyon beklentilerinin çıpalanmamış olması, enflasyon ataletine işaret eden göstergelerin güçlü olması ve maliye politikası desteğinin boyutuna dair belirsizliklerin yukarı yönlü riskler oluşturduğunu vurguladı.
BBVA, “Son dönemdeki aşağı yönlü risklere rağmen, enflasyon ataletinin güçlü olması ve reel faiz oranlarının düşük kalma olasılığı gibi nedenlerle 2025 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 26,5 olarak koruyoruz” ifadelerini kullandı.
Raporda ayrıca, son asgari ücret düzenlemesinin beklentilerin altında gerçekleşmesinin enflasyon üzerinde geçici bir baskı oluşturabileceği ifade edildi. Yönetilen fiyat ayarlamalarının sınırlı kalması ise enflasyon dinamiklerine olumlu bir etki yapabilir. Ancak BBVA, bu faktörlerin, enflasyon beklentilerinin çıpalanmamış olması nedeniyle uzun vadede etkisinin sınırlı kalabileceği görüşünde.
Yorumlar kapalı.