1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bırakın şikayeti vatandaş yapsın

Bırakın şikayeti vatandaş yapsın

featured
service

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Mali tedbirler, döviz kuru büyümeleri ve fiyat çoğalışlarının tesiriyle enflasyon senelik yüzde 47.8 ile piyasa beklentileriyle geçimli reelleşti” dedi. Merkez Bankası raporunda da “Vergi ile idarenen kalemlerdeki maliyet çoğalışları yanında, Türk lirasındaki değer kaybı ve fiyat çoğalışları tesirli oldu” denildi. Öte yandan Morgan Stanley analistleri de ekonomi idaresinin aksine Mayıs 2024’te enflasyonun yüzde 67 ile zirve yapacağını öngördü.

Seçimlerden sonra arka kapı döviz satışlarına son verdiklerinin iletisini veren ekonomi yönetimi, kurdaki baskıyı kaldırmış ve TL’yi olması gereken seviyeye taşımıştı. Bugün 29 lira seviyelerinden harekât gören dolar, TL karşısında euro da 30 liraları zorluyor. Gelinen noktada yeni ekonomi yönetimi kuru serbest bırakırken, değişik tarafta da enflasyona neden olan en büyük etmenin döviz ve fiyat çoğalışları olduğunu söylüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB, “Temmuz Ayı Maliyet Büyümeleri” raporunu yayımladı. Raporda, harcayıcı maliyetlerinin Temmuz ayında yüzde 9,49 oranındaki yükselişle tarihsel temmuz ayı meyline mukayeseyle yüksek bir çoğalış kaydolduğu, senelik enflasyonun 9,62 puan çoğalarak yüzde 47,83 seviyesinde hakikatleştiği andırdırıldı ve “Bu büyümede, vergi ile idarenen-yönlendirilen kalemlerdeki maliyet çoğalışları yanında, Türk lirasındaki değer kaybı ve fiyat çoğalışları tesirli olmuştur” denildi.

Raporda, “Bu yarıyılda senelik enflasyon ana grupların tamamını çoğalmıştır. Aylık bazda araştırıldığında, enerji başta olmak üzere alt gruplar genelinde yüksek çoğalışlar kaydolunmuştur. Enerji grubu maliyetlerindeki çoğalışı vergi ayarlamalarının yanı gizeme döviz kuru ve beynelmilel petrol maliyetlerindeki büyümelerin tesiriyle yükselen mazot kalemi çekmiştir. Temel mülk grubu enflasyonunda kur geçişkenliği yüksek ve süratli olan dayanıklı tüketim mülkleri belirleyici olmaya devam etmiştir. Hizmet grubu maliyetlerindeki aylık çoğalış alt gruplar geneline dağılarak evvelki aya mukayeseyle belirgin miktarda kuvvetlenmiştir. Besin maliyetleri, mevsimsel ortalamasının aksine yükseliş kaydolan taze meyve ve sebze grubu liderliğinde evvelki aya mukayeseyle ehemmiyetli miktarda yükselmiştir. Üretici maliyetleri bir evvelki ayın ardından bu yarıyılda da yüksek bir aylık çoğalış kaydolmuştur. Bu görünüm altında, mevsimsellikten temizletilmiş bilgilerle aylık çoğalış oranı B ve C göstergelerinde bir evvelki aya mukayeseyle belirgin biçimde yükselirken, göstergelerin senelik enflasyonları da çoğalış kaydolmuştur. “ görüşüne yer verildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bırakın şikayeti vatandaş yapsın
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz