Son günlerde emeklilerin maaşlarından yapılacak kesintilere dair haberler gündemde geniş yer buldu. Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) adıyla bilinen uygulamanın geri gelebileceği konuşuluyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarında kesinti yapılabilecek durumları tek tek açıklayarak, emeklileri bilgilendirdi.
SGDP ilk olarak 1999 yılında yürürlüğe giren ve emekli olduktan sonra ticari faaliyetlerini sürdüren kişilerden alınan bir prim kesintisiydi. O dönemde yalnızca Bağ-Kur emeklilerini kapsayan bu uygulama, 2003 yılında genişletildi ve SSK ile Emekli Sandığı emeklileri de dahil edildi. Emeklilik sonrası işyeri açan ya da şirket ortağı olanlar, %10 oranında bir SGDP kesintisine tabi tutulmaya başlandı.
2008-2009 döneminde kesinti oranı kademeli olarak artırıldı ve %15’e kadar yükseldi. Ancak, 2015 yılında yapılan yasal değişiklikle bu oran yeniden %10’a indirildi. Son olarak, 2016 yılında yapılan düzenleme ile SGDP kesintisi tamamen kaldırıldı ve emeklilerin maaşlarından bu kapsamda kesinti yapılmamaya başlandı.
Mevcut ekonomik kriz nedeniyle hükümetin yeni kaynak arayışında olduğunu belirten Erdursun, SGDP kesintisinin yeniden gündeme gelebileceğini belirterek “Tüm emeklilerden değil, emekli olduktan sonra Ticari veya Serbest Meslek kazancı sebebiyle gelir vergisi mükellefi olan veya vergiden muaf olmakla beraber Esnaf ve Sanatkarlar siciline kayıtlı bulunan yahut Anonim Şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortağı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortaklarından yapılan kesinti yaşadığımız ekonomik krizde hükümetin kaynak arayışında için tekrar gündeme gelebilir.” dedi.
Yorumlar kapalı.