Şuhut’ta manav esnafı olarak uzun yıllardır hizmet veren İbrahim Uluçay, kestaneye olan talebin her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun olduğunu belirtti. “Fiyatı yüksek olsa da kestaneye olan ilgi bitmiyor” diyen Uluçay, kestane fiyatlarının şu anda 150 TL ile 200 TL arasında değiştiğini söyledi. Maliyetlerin arttığını ancak hala perakende satış fiyatlarının maliyetlere yakın olduğunu ifade eden Uluçay, “Kestaneyi 200 liraya satıyoruz, bu fiyatla bile zor geçiniyoruz ama yine de ilgi büyük. Fiyatlar yüksek olsa da vatandaş kestanesiz kış geçirmek istemiyor” dedi.
Uluçay, kestane alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar olduğuna da değindi. Kestane alırken kabuğunun düzgün olması, lezzetinin tatmin edici olması, boyutunun uygunluğu gibi kriterlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Özellikle soyulması zor olan büyük kestaneler konusunda ise vatandaşları uyardı: “Çok büyük, soyulması zor kestaneler almanızı tavsiye etmiyorum. Bunlar genelde kötü sonuç verir, çöpe gidebilir. Kestane alırken irilik ve deliksiz olmasına dikkat edilmesi gerekir.”
Afyonkarahisar’da kestane fiyatları ne kadar yükselirse yükselsin, vatandaşlar bu lezzetten vazgeçemiyor. Kışın vazgeçilmezi olan kestane, akşamları soba başı sohbetlerinin, aile keyfinin bir parçası haline gelmiş durumda. Zorlu fiyatlar karşısında kestaneden mahrum kalmak istemeyenler, soğuk havada kestane pişirip, yanında sohbet ederek keyifli zamanlar geçiriyor. Kışın keyfini kestane ile çıkaranlar, fiyatın yüksekliğine rağmen bu gelenekten vazgeçmiyor.
Yorumlar kapalı.