2024-2025 sezonu için erken kayıt fırsatları reklamı ile kreşlerin istediği yıllık ücret, ay bazında hesaplandığı zaman asgari ücreti geride bıraktı. Üstelik ücretler, kreşin yer aldığı konum, sosyal olanaklar, eğitim sistemi, yapılan aktiviteler, sınıftaki çocuk sayısı ve eğitim diline göre de artış gösterebiliyor.
Kreşe ödediği miktarı asgari ücretle karşılaştıran anne Halime Demir, “2022 yılında, ilk işe başladığımda asgari ücret 5 bin 500 TL’ydi. Ben o dönem kızımın kreşine aylık bin 750 TL ödüyordum. Asgari ücret 8 bin 500 TL olduğunda 4 bin TL ödemeye başladım. Şu anda asgari ücret 17 bin TL ve kreş benden aylık 15 bin TL istiyor. Bunun içinde diğer masraflar da yok. Onları da hesaba kattığımda asgari ücretin üstüne çıkıyor. Kızımı üç yıldır aynı kreşe gönderdiğim için bu fiyatın bana özel olduğunu söylediler. İlk kez kayıt yapanlardan çok daha fazla isteniyor. Böyle giderse işi bırakır, kendim bakarım” dedi.
İstanbul Ataşehir’de yer alan bir kreşin verdiği bilgiye göre, sadece Türkçe eğitim verilen sınıfların aylık ücreti 19.000 TL’den başlıyor. Türkçe’ye ek olarak İngilizce eğitim de verilen sınıflarda ise başlangıç fiyatı aylık 24.000 TL oluyor. Bu rakamlar 35.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Kreşin sorumlu müdürü ise fiyatlardaki artışla ilgili şunları söyledi:
“Bir yıllık ücreti peşin ödemek isteyenlere bir miktar indirim uygulayabiliyoruz. Kredi kartı ile ödeme yapmak isteyenlere de yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnanın bu fiyatlar bizi de rahatsız ediyor. Ancak maliyetler arttıkça biz de fiyatları artırmak zorunda kalıyoruz”
Özel Anaokulları Derneği’nin (ÖZADER) verdiği bilgiye göre, Türkiye’deki kreş ücretleri en yüksek İstanbul ve İzmir illerinde. Ülke genelinde ise ortalama ücretler aylık 13.000-50.000 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Yorumlar kapalı.