Cari denge 20 ay sonra fazla verdi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödemeler balansı tanımlı dış ticaret sarihi, haziranda 3 milyar 697 milyon dolar oldu. Bu yarıyılda, hizmetler balansı kaynaklı girişler 5 milyar 19 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net kazançlar da 4 milyar 203 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin cari operasyonlar hesabı da haziranda 674 milyon dolarla Ekim 2021’den bu yana ilk defa fazla verdi.

Bakan Bolat: Cari operasyonlardaki iyileşmeyi sürdürmek emeliyle faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Haziran ayında cari operasyonlar hesabında 20 ay sonra fazla verilmiştir.

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran ayına ait ödemeler balansı istatistikleri açıklanmıştır. Bir evvelki senenin Haziran ayında 2,6 milyar dolar sarih veren cari operasyonlar hesabı, bu sene Haziran ayında 674 milyon dolar fazla vermiştir. Böylece Ekim 2021’den bu yana ilk kere aylık fazla verilmiştir. Altın ve enerji hariç cari operasyonlar hesabı ise 5,6 milyar dolar fazla vermiştir.

• Haziran ayında cari operasyonlar hesabında fazla verilmesinde ödemeler balansı tanımlı dış ticaret sarihinin %42,5 eksilerek 3,7 milyar dolar reelleşmesi tesirli olmuştur. Hizmet ihracatımız %11,9 çoğalışla 9,5 milyar dolar olarak asıllaşmıştır. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan kazançlar %18,5 oranında çoğalarak 4,8 milyar dolar olmuştur. Hizmet ihracatımız seneliklendirilmiş olarak Haziran ayında 97,3 milyar dolar ile rekor tazelemiştir.

• Önümüzdeki yarıyılda cari operasyonlardaki iyileşmeyi sürdürmek emeliyle başta mülk ve hizmet ihracatını artırmaya müteveccih çalışmalarımız olmak üzere, Ticaret Bakanlığı olarak faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

• Ekonomimizdeki ehemmiyetli bir yapısal mutasyon alanı olarak cari operasyonlar hesabındaki kalıcı iyileşme, makro-finansal kararı güçlendirerek inovasyon odaklı yatırım ve imal, ihracat, istihdam önceliklerimiz kapsamında sürdürülebilir refah çoğalışı için ehemmiyetli bir kazanım olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cari denge 20 ay sonra fazla verdi

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz