1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. CHP’den “tasarruf tedbirlerine” tepki: En büyük kara delik yap-işlet-devret modelidir

CHP’den “tasarruf tedbirlerine” tepki: En büyük kara delik yap-işlet-devret modelidir

featured
service

Kamuda tasarruf tedbirlerini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidiyoruz. Zorunlu haller dışında kamu yatırım programına yeni proje almayacağız. Kamu kurumları bütçe ödeneğine göre yatırım projeleri yürütecek. 2024 yılında harcamalar gözden geçirilecek ve bu çerçevede verimsiz harcamalar 2025 yılından itibaren sonlandırılacak” dedi.

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Mehmet Şimşek’in açıklamalarını değerlendirdi.

Döviz bazlı anlaşmalar yapıldığı için yap-işlet-devret modelinin borçları artırdığını ve 2044 yılına kadar devam eden projelerin olduğunu ifade eden Ateş, “Ucu açık bir rakamda belirlendiği için beklentilerin çok üstünde maliyetler çıkacak, bu açık devamlı büyüyecek” dedi. Esas tasarrufun yap-işlet-devret modelinde yapılması gerektiğini vurgulayan Ateş, “Lüks araçlar, bina kiralama… Bunların hepsi tentürdiyot gibi. Asıl büyük açıklarımız burada, eğer tedbir alamazsak ‘tasarruf tedbirleri’ programı doğru ve sağlıklı gitmez. 2044 yılına kadar yap-işlet-devret modeliyle hareket eden projeler var. 2024 yılındayız, 20 yıl daha devam edecek” dedi.

Şimşek’in “Verimsiz harcamalar 2025 yılından itibaren sonlandırılacak” ifadesine ilişkin olarak CHP’li Ateş, “Siz bir proje yapmışsınız, bunun verimsiz olduğunu düşünebiliyor musunuz? Projenin ‘verimsizi’ diye bir şey olur mu? Öncelik sıralamalarını iyi belirlemeleri lazım. Ücretlere üst sınır koymuşsun, tasarruf tedbirleri diyorsun ama çoklu maaş uygulamasına son vereceğini söylemiyorsun. İnsanları rahatsız eden konular bunlar. Tasarruf tedbirlerinde öncelik projelerini yapmak lazım ama her tarafta sıkıntı var. Öncelik projesi her gün değişiyor. Ülkemiz afetler ülkesi, her şey değişebilir. Projelerin önceliğini neye göre belirliyorsunuz?” dedi.

Her yönüyle rantabl, düzgün ve anlamı olan çalışmaların tasarlanması gerektiğini ifade eden Ateş, “Kendi kafana göre proje olmaz. Memlekette 100 senelik bir büz döşeme yaptığınızda, bunu 100 sene kullanmayacaksınız. 100 seneyi kapsayacak bir boyutta büz koyarsanız, yaptığınız yatırım da harcadığınız para da çok yüksek olur. Yani 10 sene göze alınarak hareket edilir. Çünkü bizim bütçemiz çok sağlıklı değil. Kaynakları düzgün ve iyi bir öngörüyle harcamak lazım, yoksa her yerde proje var. Ben Bolu Milletvekiliyim, binlerce proje veririm. Ama hangisi öncelikli, onu değerlendirmek lazım” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP’den “tasarruf tedbirlerine” tepki: En büyük kara delik yap-işlet-devret modelidir
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz