1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çocuğu olan emeklilere yüksek maaş! Proje hayata geçti… Çocuk başına zam yapılacak: Örnek proje o ülkede başladı

Çocuğu olan emeklilere yüksek maaş! Proje hayata geçti… Çocuk başına zam yapılacak: Örnek proje o ülkede başladı

featured
service

“Nüfusu yaşlanan OECD üyesi bazı ülkelerde nüfusu artırmak için emekli aylığına ilave artış yoluyla teşvik uygulamaları yaygınlaşıyor.

Çekya’da Ocak 2023’ten itibaren çocuğa en fazla bakımı sağlayan ebeveynin emekli aylığına, büyüttüğü her çocuk için 500 Çekya Kronu verilmeye başlandı.

Fransa kamu ve özel sektörde çalışarak emekli olanlardan en az üç çocuğu olan anne ve babaya yüzde 10 oranında daha fazla aylık ödüyor. Fransa, geçen yıl mart ayından itibaren bu uygulamayı serbest meslek sahiplerini de kapsayacak şekilde genişletti. Slovakya ve Slovenya çocuk sahibi annelerin emekli aylıklarında iyileştirmeye gitti. Slovenya’da çocuk başına emekli aylığına yüzde 1,36 oranında artış yapılıyor. Bu haktan anne yararlanabiliyor. Uygulamanın cazibesini artırmak için kapsamı genişletildi. Anne henüz emekli değilse, annenin kabul etmesi halinde ebeveyn desteği babaya ödenebilecek.

Slovakya’da Fransa’daki gibi iki ebeveyn de çocuk teşvikinden yararlanabiliyor. Ancak, Slovakya Fransa ve diğer ülkelerden farklı olarak 2023 yılında ilginç bir sistem uygulamaya koydu. Çocukların talep etmesi halinde, çalışmakta olan çocukların prime esas kazançlarının (brüt ücret diye de kabul edebiliriz) yüzde 1,5’i oranında anne veya babalarının emekli aylığına katkı yapılacak.

“Ebeveyn maaşı” olarak adlandırılan bu ödeme çocuğun talep etmesinden itibaren başlayacak. Bu haktan her çocuk için bir ebeveyn yararlanabilecek. Ebeveynin emekli aylığında yapılacak ilave artış çocuğun ileride alacağı emekli aylığını olumsuz etkilemeyecek. Çocuklar karar değiştirdiklerinde anne veya babanın ebeveyn maaşı kesilebilecek.

cocugu-olan-emekliye-yuksek-maas-1.jpg

Türkiye’de de konuşulmaya başlanan otomatik mekanizma (otomatik ayarlama mekanizması) OECD ülkelerinde bir süredir uygulanıyor. Emeklilik yaşı başta olmak üzere emeklilik ile ilgili bazı parametreler yaşam beklentisindeki değişimlere göre otomatik olarak yeniden ayarlanıyor.

Danimarka, Estonya, Yunanistan, İtalya ve Slovak Cumhuriyeti emeklilik yaşını yaşam beklentisindeki tam artış kadar artırırken, Finlandiya, Hollanda, Portekiz ve İsveç yaşam beklentisindeki bir yıllık artışa karşılık emeklilik yaşını 8 ay artırıyor. İlk grup ülkeler yaşam beklentisindeki artışı bire bir emeklilik yaşına yansıtırken, ikinci gruptaki ülkeler üçte ikisini (8/12 ay) yansıtıyor. Hollanda başlangıçta bire bir yansıtırken, sonradan üçte ikilik bağlantıya geçti. Bunun anlamı şu. Çalışmakta olan bir kişi tam olarak hangi yaşta emekli olacağını bugünden bilemeyecek. Şimdilik 65 görünse bile ilerleyen yıllarda yaşam beklentisi artarsa o kişinin emeklilik yaşı da otomatik olarak artacak. Örneğin 1990’ların ortasından 2012 yılına kadar olan dönemde OECD ülkelerinde yaşam beklentisi her on yıl başına erkeklerde 1,5 yıl, kadınlarda 1,4 yıl artarken, 2013 sonrasında erkeklerde 1, kadınlarda 0,8 yıl arttı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuğu olan emeklilere yüksek maaş! Proje hayata geçti… Çocuk başına zam yapılacak: Örnek proje o ülkede başladı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz