Bankanın Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Christian Wietoska, Ekonomist Yiğit Onay ve Araştırmacı Ankit Jain tarafından hazırlanan “Türkiye Sabit Getirisi: Şimdi ya da Asla” başlıklı araştırma notunda, mart ayındaki faiz artışından bu yana Türk lirasının en iyi performans gösteren küresel para birimi olduğu vurgulandı.
Araştırma notunda, kısa vadeli tahvillerin güçlü bir ralli gerçekleştirdiği belirtilerek, bu durumun sadece bir başlangıç olduğu ve yerel tahvillerin hala cazip giriş seviyeleri sunduğu ifade edildi.
Türkiye’de enflasyonun mayıs ayında yüzde 75,5 ile zirveye ulaşmasının ardından, önümüzdeki aylarda güçlü bir dezenflasyon sürecine girileceği ve yıllık enflasyonun ağustos sonunda yüzde 50’ye, yıl sonunda ise yüzde 40’a gerilemesinin beklendiği aktarıldı.
Zayıflayan iç talep ve faiz artırımlarıyla daha sıkı kredi koşullarının oluşmasının, daha istikrarlı bir para birimi ile enflasyonda aşağı yönlü bir döngüyü desteklediği de notta yer aldı. Ayrıca, Türk lirasındaki reel değerlenme ve iç talepte beklenen yavaşlamanın, enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe katkı sağlayacağı belirtildi. “Ağustos ayında manşet enflasyonun yaklaşık yüzde 50’ye keskin bir düşüş göstermesi, hane halkı ve şirketlerin enflasyon beklentilerinin çıpalanması için elverişli bir ortam yaratabilir,” değerlendirmesi yapıldı.
Notta, yaz döneminde yurt içi varlıklardaki arzın düşük seyredeceği ve pozisyonlanmanın hala düşük seviyelerde olduğu vurgulanarak, enflasyon beklentilerinin düzelmesiyle tahvil getirilerinin daha cazip hale geleceği öngörüldü ve Türk devlet tahvillerine yatırım yapılması önerildi.
Geçen hafta İsviçreli varlık yönetim şirketi Pictet Asset Management da Türk tahvillerine ve liraya yönelik yatırımcı desteğinin artmasıyla uzun vadeli lira tahvilleri almaya başladığını duyurmuştu.
Yorumlar kapalı.