1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Dış ticaret açığı 30,2 milyar dolar oldu

Dış ticaret açığı 30,2 milyar dolar oldu

featured
service

Bakan Bolat, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle açıklanan nisan ayı dış ticaret verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Negatif takvim etkisine rağmen ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 artarak 19,3 milyar dolara ulaştığını belirten Bolat, ocak-nisan döneminde ihracatın yüzde 2,7 artarak 82,8 milyar dolar olduğunu söyledi. Bolat, “Nisan ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatımız geçen yılın aynı göre yüzde 2,5 artarak 257,6 milyar dolar oldu.” dedi.

Bolat, nisanda ithalatın yüzde 4 artarak 29,1 milyar dolara çıktığını, yılın ilk 4 ayında ise yüzde 9 azalarak 113,1 milyar dolara gerilediğine işaret etti.

Yıllıklandırılmış ithalatın nisanda yüzde 5,7 azalarak 350,6 milyar dolar gerilediğini belirten Bolat, Nisan 2023’te yıllıklandırılmış bazda yüzde 67,6 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının geçen ay 5,8 puan artışla yüzde 73,5’e yükseldiğini ifade etti.

Dış ticaret açığındaki gelişmelere ilişkin Bolat, yılın ilk 4 ayında dış ticaret açığının ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşün etkisiyle geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30,5 azaldığını ifade ederek, “30,2 milyar dolar oldu. Yıllıklandırılmış bazda ise Nisan 2023’te 120,4 milyar dolar olan dış ticaret açığı nisan itibarıyla 27,3 milyar dolar azalarak 93 milyar dolara gerilemiştir.” diye konuştu.

Bolat, dış ticaretteki olumlu tablonun devam edeceğini vurgulayarak, bu yıl ihracattaki artış ve ithalattaki azalış eğilimlerinin devam edeceği söyledi.

Dış ticaret dengesinde toparlanmanın süreceği öngörüldüğünü kaydeden Bolat, şöyle konuştu:

“Katma değer, yenilikçilik ve rekabetçilik odaklı üretim ve ihracat perspektifinde sürdürdüğümüz politika ve stratejilerle Türkiye’nin küresel üretim ve ticaretteki payını daha da artırmak için çalışmalarımıza kararlıkla devam ediyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dış ticaret açığı 30,2 milyar dolar oldu
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz