Sıradan bir dizel otomobilde bulunan partikül filtresi (DPF), 100 bin ile 200 bin kilometrelik bir kullanım ömrüne sahiptir. Otomobilin egzoz sisteminin içerisine yerleştirilen bu ürün, uygun aralıklarla bakım yapılmadığında otomobilin iç aksamında ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. DPF, dizel yakıtlı araçlarda oluşan zararlı gazların doğaya salınımını yüzde 80 oranında engelleyerek hem otomobil hem de çevre sağlığı açısından önemli bir rol oynar.
Dizel araç sahipleri için partikül filtresi bakımı oldukça kritik bir süreçtir. Temiz yakıt kullanılmaması veya otomobilin çok kısa mesafelerde kullanılması durumunda partikül filtresi hasar görebilir. Bu nedenle, tıkanıklık öncesinde oluşabilecek sorunları engellemek için düzenli bakım yapmak gerekiyor.
Yetkili servisler, partikül filtresinin her 80 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerektiğini belirtse de, değişim maliyetinin yüksek olması, sürücüleri bakım seçeneklerini değerlendirmeye yöneltiyor. Düzenli bakım yapılması durumunda, sürücüler 200 bin kilometreye kadar aynı filtrenin kullanılabileceğini öğreniyor.
Partikül filtresinin tıkanması, aracın fazla yakıt harcamasına, çekiş gücünün düşmesine ve motor sesinin artmasına yol açabilir. Servis ustaları, bu olumsuzlukların sürücüler tarafından kolayca hissedilebileceğini belirtiyor. Doğru zamanda ve doğru şekilde uygulanacak temizlik işlemleri ile tüm bu sorunların üstesinden gelmek mümkün.
Oto tamir ustaları, egzoz aksamındaki hiçbir parçanın sökülmeden, kullanılacak özel ilaçlar yardımıyla dizel araçların partikül filtresinin tamamen temizlenebileceğini aktarıyor. Egzozda yer alan müşür bölümünün sökülerek içeriye çeşitli ilaçların gönderilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu işlemin ardından motor gürültüsünün belirgin şekilde azaldığını, aracın kirli havayı daha rahat dışarı attığını ve yakıt tasarrufu sağlandığını belirtiyor.
Yorumlar kapalı.