2023 yılının ortalarından bu yana Dünya Bankası’nın emtia fiyatları endeksinin temelde değişmediği belirtilirken, raporda jeopolitik gerilimlerin artmayacağı varsayımıyla küresel emtia fiyatlarında bu yıl yüzde 3, 2025’te ise yüzde 4’lük bir düşüş öngörüldüğü ifade edildi. Ancak bu düşüşün, çoğu ülkede enflasyonu bastırmak için merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalan etkili bir araç olmadığına dikkat çekildi ve faiz oranlarının hızlı bir şekilde düşürülmesinin zorlaşabileceği vurgulandı.
Raporda ayrıca, son 2 yılda sürmekte olan jeopolitik gerilimlerin petrol ve diğer birçok emtianın fiyatlarını desteklediği ve bu yıl Brent petrolün varil fiyatının ortalama olarak 84 dolar, gelecek yıl ise 79 dolar olacağı tahmin edildiği ifade edildi. Orta Doğu’daki çatışmaların artması durumunda petrol arzındaki kesintilerin küresel enflasyonu artırabileceği ve hatta ılımlı bir arz kesintisinin fiyatı 92 dolara, daha ciddi bir kesintinin ise Brent petrol fiyatını 100 doların üzerine çıkararak küresel enflasyonu neredeyse 1 puan artırabileceği değerlendirildi.
Son olarak, raporda altının 2024’te rekor seviyelere ulaşması ve 2025’te hafif bir düşüş yaşamasının beklendiği belirtildi. Gelişmekte olan ülkelerden gelen talep ve artan jeopolitik risklerin, altın fiyatlarını bu yıl destekleyeceği vurgulandı. Ayrıca Orta Doğu’daki çatışmaların doğal gaz, gübre ve gıda fiyatlarını artırabileceği ve yeşil teknolojilere yapılan yatırımların temel metallerin fiyatlarını artırabileceği de raporda yer aldı.
Dünya Bankası Grubu Başekonomisti Indermit Gill, küresel enflasyonun emtia fiyatlarındaki düşüşe direnç gösterdiğini ve bu durumun faiz oranlarını etkileyebileceğini belirtirken, Dünya Bankası Grubu Başekonomist Yardımcısı Ayhan Köse ise merkez bankalarının ani fiyat artışlarının enflasyonist etkilerine karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Yorumlar kapalı.