Dünya devleri Türkiye için enflasyon tahminlerini değiştirdi – Ankaragündem

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Verileriyle tartışmaların odağında yer alan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran enflasyonu aylık yüzde 1,64; yıllık bazda ise yüzde yüzde 71,60 olarak açıkladı. Dünyaca ünlü bankalar, TÜİK’in haziran verileri sonrası Türkiye için enflasyon beklentilerini değiştirdi.

HSBC Konut KredisiKredi Tutarı – 2.000.000 TLAylık Faiz Oranı – yüzde 5.00Toplam Ödeme – 12.052.220 TLAylık Taksit Tutarı (120 ay) – 100.287 TL

ABD’li yatırım bankası J.P. Morgan Türkiye’de enflasyona ilişkin yıl sonu tahminini yüzde 43.5’ten yüzde 42.5’e, 2025 sonunda enflasyon tahminini ise yüzde 25.2’den yüzde 25’e düşürdü.

J.P. Morgan’ın raporunda, enflasyondaki beklenmedik düşüşün temel mal fiyatlarından kaynaklandığı aktarıldı.

“TL’deki reel değerlenmenin emekli ve memurlara yapılacak zamla birleşince bu ay elektriğe yapılan ve gelecek ay da doğal gaza yapılacak zamla ne ölçüde dengeleneceğini izleyeceğiz” ifadelerine yer verilen raporda, bu yıl için enerji hizmet fiyat artışlarının muhtemelen bir kez olabileceği ve daha sonra olmayacağı, bunun da ekim ayında kamu hizmet fiyatlarında artış olmayacağı anlamına geldiği aktarıldı.

Raporda, dezenflasyon sürecinin haziran ayında başladığı, temmuz ve ağustosta hızlanacağı öngörüsünde bulunuldu.

Giyim, hizmet, lokanta ve otel fiyatlarındaki yavaşlamaya vurgu yapılan raporda, söz konusu fiyatlardaki yavaşlamanın temel mal ve hizmet fiyatlarında yurt içi talebin gerilediğinin ilk işaretleri olduğu aktarıldı.

ABD’nin büyük bankalarından Goldman Sachs da mevzuat değişiklikleri ve temel mal enflasyonundaki bir miktar normalleşme nedeniyle temmuz ayında enflasyonda bir miktar hızlanma beklenirken, enflasyonun ikinci yarıda zayıflamaya devam edebileceğini belirtti.

Enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 36’ya kadar gerileyeceği öngörüsünde bulunulan raporda, hizmet enflasyonu hala yüksek olsa da bu ivmenin nihayet düştüğü ve bu düşüşün ileriki aylarda hızlanabileceği vurgulandı.

Raporda, enflasyondaki yavaşlamayla birlikte TL’nin değer kazanması da göz önünde bulundurulduğunda, TCMB’nin para politikasını gevşetebileceği ve üçüncü çeyreğin sonunda bir faiz indirimi gelebileceği aktarıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünya devleri Türkiye için enflasyon tahminlerini değiştirdi – Ankaragündem

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz