Toruk, son iki yılda yerli ayçiçeği tohumlarının kuraklık koşullarında gösterdiği yüksek performansın, Türkiye tarımı için büyük bir başarı olduğunu vurguladı. Trakya’da üretilen yerli çeşitlerin, ülkenin dört bir yanında kuraklığa karşı direnç gösterdiğini ve bu sayede yüksek verim alındığını dile getirdi.
“Amacımız, global firmalarla rekabete girerek pazar payımızı artırmak” diyen Toruk, yerli ayçiçeğinin sadece Türkiye için değil, dünya için de büyük bir nimet olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz yıl Trakya’da 60 bin dekar alanda ekilen yerli hibrit ayçiçeği, bu yıl 100 bin dekara ulaştı. Toruk, “Bu iki yıl boyunca yerli ayçiçeği tohumlarının kuraklığa karşı gösterdiği dayanıklılık, çiftçiler için şanssız bir dönem olmasına rağmen oldukça etkili oldu” dedi. Yerli ayçiçeği çeşitlerinin, Türkiye’nin birçok bölgesinde başarılı bir şekilde kuraklığa dayanabildiğini ifade etti.
Yerli ayçiçeği tohumu, Trakya’nın yanı sıra İstanbul, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Samsun, Tokat ve Balıkesir gibi yaklaşık 20 ilde de toprakla buluştu. Toruk, SUN 2259 CL, SUN 2239 CL ve TR 2242 CL gibi yerli ayçiçeği çeşitlerinin piyasada satışının yapıldığını kaydetti.
Trakya’da kuraklık nedeniyle ayçiçeği verimlerinin 100 ile 220 kilogram arasında değiştiğini aktaran Toruk, yerli çeşitlerin verim ortalamasının ise 120 ile 250 kilogram arasında olduğunu belirtti. Yerli ayçiçeği, diğer tohum çeşitlerine göre dekar başına yüzde 5 ile 10 arasında daha fazla verim sağladı.
Yorumlar kapalı.