1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Edirne Üreticilerine Kuraklık Desteği Talebi

Edirne Üreticilerine Kuraklık Desteği Talebi

service

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Edirne’deki çiftçiler için acil olarak “kuraklık” desteği verilmesi gerektiğini duyurdu. Büyükdöllük köyünde gerçekleşen ayçiçeği hasat şenliğinde, 100 çiftçinin traktörleriyle katıldığı etkinlikte konuşan Bayraktar, Trakya bölgesinde iki yıldır etkili olan kuraklığın tarım üretimini olumsuz etkilediğini belirtti.

Bayraktar, bu yıl üreticilerin beklediği yağışı alamadığını ifade ederek, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve Haziran ayının son 53 yılın en sıcak haziranı olduğunun altını çizdi. Bu durumun ayçiçeği veriminde yüzde 25 ila 50 oranında azalma yarattığını vurguladı. Verim kaybı nedeniyle üreticilerin gelirlerinde de düşüş yaşandığını belirten Bayraktar, hükümetten kuraklık desteği talep etti.

Üreticilerin neredeyse tüm bankalara borcu olduğu bilgisini paylaşan Bayraktar, bu durumun çiftçilerin üretimden uzaklaşmasına yol açabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, Trakya Birlik’in ayçiçeği alım fiyatını artırmasının, üreticiler için koruyucu bir adım olacağını da ekledi.

Bayraktar, tüketicilerin yüksek fiyatlarla ayçiçeği yağı aldığını, bu nedenle üretimin ve desteklerin artırılması gerektiğini belirtti. Hayvansal ürünlerde girdi fiyatlarının artmasına rağmen, süt ve et fiyatlarının aynı oranda artmadığını, bu sebeple çiftçilerin üretimden çekilmekte olduğunu açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenen Bayraktar,;”Süt, et, meyve, sebze, hububat, ayçiçeği gibi ürünlerin fiyatlarını baskılayarak enflasyonu kontrol edemezsiniz. Aksi halde, gıda fiyatlarını patlatır ve tüketicilerin bu ürünlere ulaşımını zorlaştırırsınız.” dedi.

Konuşmasının ardından Bayraktar, biçerdöver ile ayçiçeği hasadı gerçekleştirdi. Programa, CHP İl Başkanı Harika Taybıllı, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ilçelerin oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile üreticiler katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Edirne Üreticilerine Kuraklık Desteği Talebi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz