Orta Koridor girişiminin paydaşları, beraberinde pek çok yatırımcıyla İstanbul’a geldi. Madencilik, altyapı ve finans konusunda yeni anlaşmalar imzalandı. Anlaşmalarla birlikte Orta Koridor’un transit geçiş koridoru olmaktan çıkıp ekonomi koridoru olması hedefleniyor. Çin’den başlayan Orta Koridor, Orta Asya ve Hazar bölgesini Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlıyor. Tarihi İpek Yolu’nun canlanması hedefi için bu doğrultuda İstanbul’da bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı.
Birçok ülkeden gelen temsilciler ve yatırımcıların katıldığı toplantıda inşaat şirketleri, uluslararası finans kuruluşları ve bölgesel paydaşlar arasında iş birliği için görüşmeler yapıldı. Orta Koridor’daki altyapı ve madencilik projelerinin gücünü artırabilecek ortaklıklar belirlenerek anlaşma imzalandı.
Trans-Avrasya Geçidi Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Keser Berber, projeyle ilgili “Bu anlaşmayla uluslararası finansın Türkiye’deki, Türk Devletleri ve Moğolistan’daki maden projelerine akması ve bu projelerin ihtiyaç duyduğu tren, demiryolu, port, liman veya dijital altyapının karşılanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Leyla Keser Berber, sözlerine “Türkiye’de kritik malzemelerle ilgili stratejimiz ve yol haritamız yeşil kitap ile dizayn edildi. Bu kitap eski Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından hazırlandı. Ona bu çığır açan mirası bıraktığı için teşekkür ederim. Yakın iş birliği içinde olduğumuz Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov’a teşekkür etmek isterim. Türk Teşkilatları Birliği ve özellikle Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman Bey’e teşekkür ederim. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar’a bugün bizimle olduğu için teşekkür ederim” diye devam etti.
Kaynak: Gerçek Gündem
Yorumlar kapalı.