Ekonomist Mahfi Eğilmez ‘Enflasyon neden düşmüyor?’ sorusuna yanıt verdi: Ekonomi bilimdir keyfinize göre yönetemezsiniz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dr. Mahfi Eğilmez, kendi adını taşıyan blogunda kaleme aldığı “Ekonomi ile Siyaset İlişkisi” başlıklı yazısında, ekonomi ve siyasetin tarih boyunca iç içe olduğunu belirtti. Eğilmez, ekonomik faaliyetlerin, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe dayandığını ve tüketim, tasarruf ve üretim gibi temel unsurların bu dönemde bile var olduğunu dile getirdi. Aynı şekilde, siyasetin de kabile şefleri aracılığıyla başladığını ve ekonomi ile siyasetin bu dönemde bile iç içe olduğunu ifade etti.

Eğilmez, “Gelişmiş ülkelerde siyaset, teknik konulara karışmadığı için Merkez Bankaları enflasyonla mücadele gibi teknik ağırlığı yoğun bir konuda bilime uygun davranarak enflasyonu düşürmeyi başarabilmektedir. Bizim gibi ülkelerde ise siyaset bu teknik konulara karıştığı, bilimin tersine adımlar atılmasına yol açtığı için enflasyon sorunu çözülememektedir” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez

Eğilmez, 18. yüzyılda Adam Smith’in ekonomiyi bir bilim dalı olarak formüle etmesiyle birlikte bu iç içe yapının devam ettiğini, ancak klasik iktisatçıların ekonomiyi siyasal ekonomi olarak adlandırdığını belirtti. Bu dönemde ekonominin siyasetle iç içe görüldüğünü, çünkü kararları siyasetçilerin aldığını ifade eden Eğilmez, bu yaklaşımın Alfred Marshall ile değiştiğini söyledi. Marshall, iktisadın ekonomik sorunları tespit etmek ve çözümler önermekle sınırlı olduğunu savunarak, bilimin adını siyasal ekonomiden yalnızca ekonomiye çevirdi.

Dr. Eğilmez, Marshall’dan sonra da bazı iktisatçılar tarafından siyasal ekonomi ifadesinin kullanılmaya devam ettiğini, özellikle Marksistlerin bu başlığı benimsediğini belirtti. Bu ayrımın, ortodoks (ana akım) ekonomi yaklaşımı ile heterodoks ekonomi yaklaşımı arasındaki en önemli ayrım olduğunu vurgulayan Eğilmez, ortodoks ekonomi yaklaşımının mevcut ekonomik sistemi evrensel bir sistem olarak kabul ettiğini, heterodoks yaklaşımın ise bu sistemin ideolojik olduğunu savunduğunu söyledi.

Eğilmez, ideolojinin değişmesi durumunda ekonomi biliminin devam edeceğini ve bu nedenle ekonominin siyasal ekonomi olarak adlandırılması gerektiğini belirtti. “Ekonomi, içinde bulunduğu siyasal ortama, ideolojiye göre şekil alır. Bu, ekonominin ideolojiye ya da siyasete bağlı bir bilim haline gelmesine neden olur” diyen Eğilmez, ekonomi ve siyasetin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ekonomist Mahfi Eğilmez ‘Enflasyon neden düşmüyor?’ sorusuna yanıt verdi: Ekonomi bilimdir keyfinize göre yönetemezsiniz

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz