Eğilmez, son dönemde F-16 savaş uçağı talebinin reddedilmesi ve döviz kurundaki dalgalanmalar üzerine Türkiye’nin BRICS üyelik hevesini gündemden çekmesi ve Batı ile yakınlaşma sinyalleri vermesi bu tutarsızlığın bir örneği olduğunu söyledi. Eğilmez, bu durumun uluslararası alanda güvenirlik sorununa yol açtığını ve sürdürülebilir bir dış politika olmadığını vurguladı.
Eğilmez, genel olarak Türkiye’nin dış politikasının tutarsız, günübirlik çıkarlara göre şekillenen ve stratejik bir bakış açısından yoksun olduğunu söyledi. Bu durumun uluslararası alanda itibar kaybına ve jeopolitik açıdan dezavantajlı bir konuma yol açtığını vurguladı.
Yayınladığı tablo ile TBRICS grubunun dünya GSYH’sindeki payının, G7 ülkelerinin payının yarısından biraz fazla olduğuna dikkat çeken Eğilmez. Çin olmak üzere BRICS ülkelerinin bu yüzyılın ikinci yarısında çok daha fazla söz sahibi olacağını da ifade etti.
Eğilmez, Türkiye’nin uzun vadeli bir dış politika vizyonu oluşturması ve bu vizyon doğrultusunda tutarlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Öte yandan, Salı günü (4 Haziran 2024 ) Çin’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harflerinin birleşmesiyle BRICS adını alan örgüte Türkiye’nin katılmak istediğini duyurdu. Dışişleri Bakanı, Küresel Güney’in örgütünden ‘AB’ye iyi alternatif’ diye söz etti.
Yorumlar kapalı.