1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ekonomist Mahfi Eğilmez’den ‘enflasyon’ açıklaması: Tek haneli hedeften oldukça uzak

Ekonomist Mahfi Eğilmez’den ‘enflasyon’ açıklaması: Tek haneli hedeften oldukça uzak

featured
service

Eğilmez, IMF raporundan elde edilen verilere dayanarak, gelişmekte olan ülkelerin büyüme kalıplarının 2024 ve 2025’te yüzde 4’ün altına yerleşeceğini belirtti. Türkiye’nin büyüme hızının ise, dezenflasyon politikaları nedeniyle, bu grubun ortalamasının altında kalacağını öne sürdü. Eğilmez, “Türkiye’nin GSYH’si ve kişi başına gelirinin görünen büyümesi, kur baskılaması sayesinde enflasyonun daha düşük hızda artmasıyla sağlanıyor. Bu durum, gelir artışını hızlandırırken enflasyonu yavaşlatmış gibi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Eğilmez, Türkiye’nin 2025 için belirlediği yüzde 5’lik enflasyon hedefine ulaşmaktan uzak olduğunu vurguladı. Türkiye’nin enflasyonu tek hanelere indirme çabasının, gelişmekte olan ülkelerin ortalaması olan yüzde 5’e göre daha zorlu bir hedef olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerin yüzde 2 seviyesine yaklaşırken Türkiye’nin halen yüksek enflasyon ile mücadele ettiğine dikkat çeken Eğilmez, “Türkiye’nin tek haneli enflasyon oranına gelmesi şu an için zor görünüyor,” dedi.

Eğilmez, gelişmiş ülkelerdeki yüksek kamu borcuna dikkat çekerken, Türkiye’nin bu alandaki durumunun daha iyi olduğunu belirtti. Ancak Türkiye’nin, gelişmekte olan ülkeler ortalamasının iki katı oranında dış borç yükü taşıdığını ifade etti. Türkiye’nin ciddi bir cari açık sorunu yaşadığını da ekleyen Eğilmez, cari açığın büyümeye ve ekonomik istikrara olumsuz etkilerinin olduğunu vurguladı.

Eğilmez, dünya genelindeki risk faktörlerine de değinerek, devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail-Filistin-Lübnan geriliminin küresel ekonomiye etkilerinin hala devam ettiğini belirtti. Eğilmez’e göre, bu tür jeopolitik riskler finansal piyasalarda kısa vadeli dalgalanmalara yol açsa da küresel ekonomik aktörler artık bu risklerle yaşamayı öğrendi. Bu durumun olumlu bir etkisi olarak piyasalarda büyük sarsıntılar önleniyor, ancak insanlık dramlarına duyarsız kalınması ciddi bir etik sorun yaratıyor.

Çin ekonomisinin gelecekteki en önemli risklerden biri olduğunu belirten Eğilmez, ülkedeki emlak sektörü krizinin daha da derinleşebileceğini ve bunun küresel ekonomiye olumsuz etkiler yapabileceğini söyledi. Eğilmez, “Çin’in büyüme temposunun yavaşlaması, küresel ekonomik dengesizlikleri daha da artırabilir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ekonomist Mahfi Eğilmez’den ‘enflasyon’ açıklaması: Tek haneli hedeften oldukça uzak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz