1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ekonomist Zelyut uyardı: Bu işin sonunda işsizlik ve iflaslar var – Ankaragündem

Ekonomist Zelyut uyardı: Bu işin sonunda işsizlik ve iflaslar var – Ankaragündem

featured
service

AKP hükumetinin yanlış ekonomi politikaları, ekonomik krizin kapısını aralarken halkın cebini yakmaya devam ediyor. Günden güne daha da fakirleşen halkın AKP’ye tepkisi sürüyor.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, TELE1’de Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programına konuk oldu. İktidarın ekonomik politikaları üzerine konuşan Zelyut, “Faizi yüksek tutarak işte ‘Biz enflasyonun belini kırdık’ demek olmaz. Kasım ayında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz indirimine başlaması lazım” dedi.

Zelyut şu ifadeleri kullandı:

“Tabi hep kötü ihtimaller karşımızda. Faizle şirketleri o kadar boğdunuz ki, Bu bir maharet mi? Hayır. Yani sizin oksijene ihtiyacınız var ve size oksijen aldırmıyorlar. Ne olacak işin sonunda? Ölürseniz ne olacak işin sonunda? ‘İşte ben Haziran’da cari dengede fazla verdim.’ Cari dengeye baktığımda burada ihracatla fazla verdiğimizi görmüyorum. Normalde ideali olan bu. Siz sadece dışa bağlı bir ekonominin hareket etmesini engellediniz yüksek faizle. Şirketleri boğuyorsunuz. Onlar sonra bu insanlar Çin’den, Almanya’dan, Hindistan’dan yarı mamul almadıkları için ithalat yapmadıkları için haliyle fazla vermiş oluyorsunuz. Bu iyi değil. Bu işin sonunda işsizlik, bu işin sonunda iflaslar var. En geç Kasım ayında FED’e paralel bir şekilde bizimkilerin de ufak ufak faizleri indirmeleri lazım. Faiz indirimi de yetmez, biraz kredi musluklarının açılması gerekiyor. Kredi musluğu açıldığında da enflasyon olur, kur yukarı gider. Yani 40 katır mı 40 satır mı? 20 yıl yattınız yattınız bu şirketleri düşük faizli krediye, düşük teknolojiyle üretime alıştırdınız. Para kazanamıyorlar. Yüksek teknolojiyle üretip satamıyorlar. Verimlilikleri yok. Rekabetleri yok. Eee ne yapacağız? AKP seçim kazanacak diye enflasyon tabelada işte 40 oldu 25 oldu diye biz bütün iş dünyasının köküne kibrit suyu mu dökeceğiz? Böyle bir şey olabilir mi? O yüzden siyasi iktidar bir yere kaçamaz. bu acı gerçekle yüzleşmek zorundasınız. Haliyle bu şirketlerin yaşaması için bir şeyler yapmak zorundasınız. Faizi kademeli bir şekilde indireceksiniz. Ama tabi ki bunun karşılığında yüksek enflasyon olacak. Bununla da yüzleşeceksiniz. Oyunuzu eritecek mi? Eritecek. Her türlü faturayı biz ödeyeceğiz. Bakın zaten iki tane opsiyon var. Ya yüksek kur, ya da yüksek faiz. Kaçış yok. Yüksek kurda ithalat maliyetlerimiz arttığı için enflasyon oluyor. Yüksek faizde işsizlik oluyor, gelirlerimiz sıfırlanıyor. Dolayısıyla iki ihtimal de dönüyor dolaşıyor, hükümetin 20 yıldır yaptığı beceriksiz politikalar bize çıkıyor.”

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ekonomist Zelyut uyardı: Bu işin sonunda işsizlik ve iflaslar var – Ankaragündem
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz