1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektriğe ‘gizli zam’ yapıldı faturalar katlanacak

Elektriğe ‘gizli zam’ yapıldı faturalar katlanacak

featured
service

EPDK’nın kararını değerlendiren Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, elektriğe “gizli zam” yapıldığını söyledi. Sosyal medya hesabı X üzerinden ‘elektriğe gizli zam’ başlıklı bir paylaşımda bulunda Babuşcu, “Yıllık 5 bin kw tüketimi olan konutlar ve ticarethaneler sübvansiyonlu elektrik kullanamayacak. Bu gruba girenler tedarikçisini bulacak, elektriğini satın alacak. Bunların mevcut durumda, örneğin 200 TL olan faturası katlanacak ve 500 TL civarına çıkacak” dedi. Babuşcu, paylaşımında “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu dün önemli bir karar aldı. ‘Son Kaynak Tedarik Tarifesi’ limitleri yenilendi. Yeni Tarife, elektrikte belirli bir tüketim limitinin üzerinde olan abonelerin, devlet sübvansiyonu olmaksızın gerçek maliyetler üzerinden elektrik kullanmasını düzenliyor. EPDK kararı uyarınca konut aboneleri için geçerli limitler 1 Ocak 2025’ten itibaren yıllık 5 bin kilovatsaate (kw) indirildi. Buna göre yıllık 5 bin kw tüketimi olan konutlar ve ticarethaneler sübvansiyonlu elektrik kullanamayacak. Bu gruba girenler tedarikçisini bulacak, elektriğini satın alacak. Bunların mevcut durumda, örneğin 200 TL olan faturası katlanacak ve 500 TL civarına çıkacak. Ülkemizde yaklaşık 45 milyon konut elektrik abonesi var. Bu durumdan abonelerin yüzde 20’si yani 10 milyon civarında konut abonesi etkilenecek” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu

Enerji Piyasası Uzmanı Olcay Aydilek, değişikliği “Elektriğe “büyük” zam göründü” diyerek değerlendirdi. Kararı sosyal medya hesabından değerlendiren Aydilek, “Bunların halen örneğin 100 TL olan faturası katlanacak. İşte kademeli gelire göre tarife…” Aydilek bunlara ek olarak, “Enerji kaynakları: EPDK kararı uyarınca yıllık elektrik tüketimi konutlarda 5 bin, ticarethanelerde 15 bin kilovatsaat sınır değer olarak belirlendi.” yazdı. Bu gelişmelerin, elektrikli otomobilini evinde şarj eden kişilere nasıl bir etki edeceğini zaman gösterecek. Bu konuda bir X kullanıcısı şu yorumu yaptı: “Bir meskende ortalama 8kW günlük tüketim olduğunu kabul edelim. Ayda 240, yılda 2880kW eder. Elektrikli araç sahipleri 70kW kapasiteli bir aracı evlerine kuracakları şarj istasyonunda haftada 1 şarj edemeyecekler bu durumda.” Bu sitede ve bağlantılı sayfalarında yer alan içerikler; tamamen veya kısmen LOG’un yazılı izni olmadıkça kaynak gösterilerek veya alıntı yapılarak dahi kullanılamaz, çoğaltılamaz ve değiştirilemez” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaza 3 ay boyunca zam yapılmayacağını aktarmıştı. Bayraktar, “Dar gelirli hanelere enerji desteği sürecek. Yeni yıla kadar genel tarifelere zam yapılmayacak. Yeni destek modeli 2025’te başlıyor. Elektrik tüketimi yüksek olana destek az olacak” ifadelerini kullandı. Karadeniz gazında günlük üretimin 6 milyon metreküpe ulaştığını açıklayan Bakan Bayraktar, “Karadeniz gazına 3 şirket ortaklık ilgisi gösteriyor.” dedi. Bakan Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin petrol ve doğalgazda dışa bağımlılığının azaltılması çalışmalarına hız verildiğini vurguladı. Kamu ve özel firmaların günlük petrol üretiminin yaklaşık 110 bin varile ulaştığını ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Elektriğe ‘gizli zam’ yapıldı faturalar katlanacak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz