Türkiye genelinde 81 ilde toplam 70.000 elektrikli araç ve 20.000 soket sayısına sahip şarj istasyonu olduğunu belirten Bayram, tatil dönemlerinde uzun mesafeli seyahatlerin arttığını ifade etti. Kullanıcıların rotalarında bulunan şarj istasyonlarını kontrol ederek yola çıkmaları gerektiğini vurgulayan Bayram, araçların marka ve modeline bağlı olarak şarj sürelerinin değişebileceğini dile getirdi.
“Ortalama doğru akım şarj soketiyle 45 dakika, alternatif akımla yaklaşık 3,5 saat süren şarj sürelerini göz önünde bulundurmalıyız” diyen Bayram, rezervasyonla şarj sistemini uygulayan tek bir markanın bulunduğunu belirtti. Ancak yoğun trafik zamanlarında şarj istasyonlarında da yoğunluk yaşanabileceğine dikkat çeken Bayram, bu durumu engellemek için rotadaki şarj istasyonlarını kontrol etmenin önemine değindi.
Bayram, şarj istasyonlarında aracı %100 şarj etmek için beklemenin gerekli olmayabileceğini vurgulayarak, bazı durumlarda 15 dakikalık bir şarj ile 150 kilometre menzil elde edilebileceğini söyledi. “Bu nedenle, 15 dakikalık aralıklarla farklı istasyonlarda şarj yapmak yoğunluğu azaltabilir” şeklinde konuştu.
Her şarj ünitesinin 2 aracı şarj edebileceğini belirten Bayram, şarj istasyonlarının otopark olarak kullanılmaması ve meşgul edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Son olarak, Türkiye’de elektrikli taşıtlara olan ilginin arttığını ve pazarın büyüme eğiliminde olduğunu belirten Bayram, gelecekte yollardaki elektrikli araç sayısının artacağını ve buna paralel olarak şarj istasyonlarına olan talebin de artacağını ifade etti. “Daha fazla elektrikli taşıt için altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Yıl sonunda 40.000 araç daha satılması hedefleniyor” diyerek sözlerini tamamladı.