1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emeklilik dilekçesini vermeyenler yandı! Binlerce kişiye düşük maaş şoku: Bakanlık gündemden kaldırdı

Emeklilik dilekçesini vermeyenler yandı! Binlerce kişiye düşük maaş şoku: Bakanlık gündemden kaldırdı

featured
service

Emeklilik başvurularının, 2024 yılında yapılıp yapılmaması konusunda kamuoyunu bilgilendiren Habertürk, emeklilik dilekçesini 2024’te vermeyenlerin aylıklarının 2025’te önemli ölçüde düşeceğini önceden duyurmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu durumu önlemek için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak üzere çalışmalara başladı. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın olumsuz yaklaşımı ve diğer bakanlıkların konuya dahil olması, durumu daha da karmaşık hale getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bakanlığın bu konuda tek başına hareket edemeyeceğini vurguladı ve sistemde büyük değişiklikler yapmayı düşünmediklerini açıkladı. Emekliliğe hak kazanmış olanların, 2024’te dilekçe vermeleri durumunda düşüşten etkilenmeyecekleri belirtilse de, 2025 yılında emeklilik başvurusu yapacakların, mevcut maaşlarının yaklaşık yüzde 32 düşeceği tahmin ediliyor. Örneğin, e-Devlet’te 10.000 TL görünen kök aylık, 2025 yılında 7.600 TL’ye düşecek.

yeni-proje-3.jpg

Henüz emeklilik dilekçesi vermemiş olanlar için durum oldukça endişe verici. 31 Aralık 2024 tarihine kadar emeklilik koşullarını yerine getiren özel sektör çalışanları ve BAĞ-KUR’lular ile 14 Ocak 2025 tarihine kadar şartları yerine getiren kamu çalışanları, 2024 yılına ait emeklilik dilekçesi verirlerse düşük maaş kaybından kurtulabilirler. Aksi takdirde, önümüzdeki yıl maaş kaybıyla karşılaşmaları kaçınılmaz olacak.

Özellikle kök aylığı 12.500 TL’nin altında olan emekliler için durum daha da zor. Bu grup, şu an için emekli aylıklarının düşeceğini hissetmeyecek gibi görünse de ilerleyen yıllarda etkilerini hissedebilir. 12.500 TL’lik en düşük emekli maaşının artırılması için her seferinde yasal değişiklik gerekecek. Eğer kanun değişikliği yapılmaz veya artış oranı düşük kalırsa, bu grup emekliler birkaç yıl sonra ciddi bir kayıpla karşılaşabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emeklilik dilekçesini vermeyenler yandı! Binlerce kişiye düşük maaş şoku: Bakanlık gündemden kaldırdı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz