Mevcut kıdem tazminatı sistemi yerine, çalışanların maaşlarından yapılan kesinti, işveren katkısı ve devlet desteği ile bireysel bir emeklilik hesabı oluşturulacak. Bu hesaptaki birikim, çalışan emekli olduğunda kendisine ödenecek.
Yetkililer, TES’in mevcut devlet emekliliğine ek bir gelir kaynağı olacağı görüşünde. İddiaya göre, çalışanlar, hem devlet emekliliği hem de TES’ten gelen ödemelerle daha rahat bir emeklilik hayatı sürebilecek.
Devlet, hem işverenlerin katkılarını destekleyecek hem de kendi bütçesinden ek katkı yapacak. TES’te yer alacak katılımcılar, 60 yaşına kadar işten ayrılma durumunda bir defaya mahsus olmak üzere kıdem tazminatının belirli bir oranını alabilecek.
TES’ten çıkışlar belirli şartlara bağlanacak ve genellikle emeklilik yaşı olan 60’a kadar mümkün olacak. İşte TES’in ayrıntıları…
TES ile birlikte çalışan, işveren ve devlet tarafından çalışanın bireysel hesabına nakdi katkılar yapılacak. Çalışanın brüt maaşından yapılan kesintiye ek olarak işverenin de belli bir oranda çalışanın sözleşmesine katkı sağlamasının planda olması bekleniyor.
Ayrıca işverene, yapacağı katkı için devlet tarafından bir destek verilmesi öngörülüyor. Bu açıdan bir ikinci basamak emeklilik sistemi olarak tanımlanıyor.
Bir hesaplama örneğine göre, çalışanın maaşından 500 TL kesildiği takdirde işverenden de 500 TL destek yatırılacak.
Buna ek olarak devlet de katkı sağlayacak ve toplam tutar işçinin sözleşmesine aktarılacak.
TES taslağında, işverenler her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8.33’ünü tazminat olarak ödeyecek. Bu tutar, çalışanın kişisel hesabında toplanacak ve emeklilikte kullanılacak.
Yorumlar kapalı.