1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emeklilik sisteminde reform: Geç emekli olan fazla maaş alacak! Emeklilik yaşı herkes için 65’e yükseltiliyor

Emeklilik sisteminde reform: Geç emekli olan fazla maaş alacak! Emeklilik yaşı herkes için 65’e yükseltiliyor

featured
service

Özellikle, en düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kalması, ödenen prim gün sayısı ile alınan emekli aylığının dengeli olmaması, emekli maaşları arasındaki adaletsizlik, farklı katsayı uygulamalarının yol açtığı dengesizlik, aylık bağlama oranlarının yeniden düzenlenmesi, emeklilik yaşıyla ilgili düzenleme bu çalışmanın konusu oldu.

Emeklilik Reformu dışında; Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı uzmanları, bu yıl emekli olacaklar ile önümüzdeki yıl emekli olacaklar arasında yüzde 30’luk bir kıdem tazminatı ve emekli aylık farkı oluşacağına dair kaygı ve talepleri inceliyor. Bu çalışma da kısa süre içinde tamamlanacak.

Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, katıldığı bir televizyon programında mevcut emeklilik sisteminin prim sayısı ve yaş bakımından değerlendirilerek ele alınması gerektiğini söyledi.

“Bizim daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım” ifadelerini kullanan Abdullah Güler, Avrupa ülkelerinde uygulanan emeklilik yaş oranına dikkat çekerek, “Gelişmiş ülkelerdeki uygulamayı esas alırsak emeklilikte üç başlık öne çıkıyor; ödediğiniz prim miktarı, ödediğiniz süre ve yaş” dedi.

EYT düzenlemesinden sonra bir günlük farkla emekliliği kaçırdıklarını söyleyen vatandaşlar, kademeli geçiş düzenlemesi yapılmasını talep ediyor.

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi ‘SGK’ (Sosyal Güvenlik Kurumu) çatısı altında üç kategori bulunuyor. Bunlardan 2024’te kaç kişi, 2025’te, 2026’da kaç kişinin emekli olacağına bakılıyor.

Aylık bağlama oranları üç kurumda da farklı uygulanıyor. Bunların yıllara bağlı olarak alacakları tazminat ve ücretlerde bir değişiklik olup olmayacağı inceleniyor.

Emeklilik sınırında olan 800-900 bin kişi bulunurken; bunların bir kısmı özel sektörde, bir kısmı ise kamuda çalışıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emeklilik sisteminde reform: Geç emekli olan fazla maaş alacak! Emeklilik yaşı herkes için 65’e yükseltiliyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz