1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emekliye Bir Darbe Daha: Bütün Planları Suya Düşecek

Emekliye Bir Darbe Daha: Bütün Planları Suya Düşecek

featured
service

1 Ocak 2025’ten itibaren emeklilik başvurusu yapacak olanlar, önceki yıllara göre daha düşük emekli maaşı alabilir. Yeni düzenlemeye göre, 2024 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yapılan maaş zamları emekli aylığı hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Bunun yerine, 2025 başvuruları için 2024 yılı güncelleme katsayısı kullanılacak ve bu da emekli maaşlarının yaklaşık yüzde 30 oranında daha düşük hesaplanmasına neden olacak.

Yeniçağ Gazetesi’nden Halil Kağan Öyken’in haberine göre, “1 Ocak 2025 tarihinden sonra emekli olacakları kötü bir sürpriz mi bekliyor?” başlıklı yazısında bu gelişmeye dikkat çekti. Eğer 2024 yılı için yüksek bir enflasyon gerçekleşirse, bu fark bir nebze kapanabilir, ancak tamamen ortadan kalkması mümkün olmayacak.

Emeklilik koşullarını sağlayan veya yakında sağlayacak olan kişilerin, 31 Aralık 2024’e kadar dilekçe vermeleri gerekecek. Özellikle EYT kapsamında yaklaşık 5 milyon kişi emekli olmayı bekliyor ve bu da başvurularda artışa neden olabilir. Emeklilik sonrası çalışanların önemli bir kısmı sosyal güvenlik destek primine tabi olarak işlerine devam ediyor. Eğer maaşlardaki yüzde 30’luk düşüşü önleyecek bir düzenleme yapılmazsa, başvurularda yeni bir artış yaşanabilir ve bu da emekli maaşlarının bütçeye yükünü artırabilir.

2025’te emekli olacak bir kişinin, 2024 yılında emekli olana göre yüzde 30 daha düşük maaş alması, toplumsal adalet duygusunu zedeleyecek ve devlet kurumlarına olan güveni sarsacaktır. 2024 güncelleme katsayısında iyileştirme yapılmaması durumunda, 2025 ve sonrası için emekli olacakların maaşları ciddi şekilde düşecek, bu da ciddi maddi sıkıntıya yol açacak.

Özel sektörde de benzer bir durum yaşanabilir; herhangi bir düzenleme yapılmaması halinde, emeklilik koşullarını sağlayan çalışanların kıdem tazminatı yükü artabilir ve bu durum işverenleri zorlayabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emekliye Bir Darbe Daha: Bütün Planları Suya Düşecek
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz