Enflasyonun düşürülmesi hedefine ağırlık veren ekonomi yönetimi bu yönde birtakım önlemlere ilişkin mesajlar verdi. Düşüş eğilimi için de haziran ayı işaret edildi. Ancak TÜİK verilerine göre temmuzda enflasyon yüzde 3.23 arttı. Yıllık veri yüzde 61.78 oldu. Yıllık rakamı ENAG yüzde 100.88, İTO ise yüzde 72.80 açıkladı. Temmuzdaki artışta elektriğe ve akaryakıta yapılan zamların etkili olurken ekonomistler yıl sonu enflasyon hedefinden uzaklaşıldığını kaydetti.
Hükümetin bahsettiği ‘dezenflasyon sürecinin’ bir türlü başlamadığını belirten ekonomistler “Asgari ücrete zam yapmadınız. Kuru tutuyorsunuz. Öyleyse aylık yüzde 3’ün üzerindeki enflasyon neyin nesi?” paylaşımları yaptı. Çarşı pazardaki fiyatların ‘tabeladan’ uzakta olduğunu anlatan muhalefet temsilcileri de “Her şeyin fiyatı yükselirken yıllık enflasyon nasıl düşebilir. Vatandaşın cüzdanındaki enflasyon ile TÜİK verileri arasında uçurum var” tepkisini gösterdi.
Yaz aylarında düşmesi beklenen enflasyonda yükseliş trendi sürüyor. TÜİK’e göre temmuzda enflasyon aylık yüzde yüzde 3,23 artarken, yıllık ise 61,78 seviyesine geriledi. Aylık enflasyonda gerileme bir türlü başlamazken, yıl sonu hedefinden de iyice uzaklaşıldı. Ekonomi yönetimi düşüş için yine gelecek ayları işaret ederken, TÜİK’in enflasyon hesaplamaları ile bağımsız kurumlar arasında fark açılıyor. Temmuz ayında TÜİK ile İTO verileri arasındaki fark aylık yüzde 2,68 oldu.
Ekonomi yönetimi ücret artışlarının enflasyonu yükselttiğini belirterek asgari ücrete zam yapmadı. Ücretlere zam yapılmamasına rağmen yaz aylarında baz etkisiyle düşmesi beklenen enflasyon yükselişini sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) değişim 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 olarak gerçekleşti. Verilerinin şeffaflığı sık sık tartışılan TÜİK’in enflasyon hesaplamaları ile bağımsız kurumlar arasında fark açılıyor. Ekonomistlerin ortalama beklentisi, Reuters anketinde aylık yüzde 3,45, yıllık yüzde 62,1, AA Finans anketinde aylık yüzde 3,51, yıllık yüzde 62,23 olmuştu. TÜİK, enflasyonu haziranda aylık yüzde 1,64, yıllık yüzde 71,60 açıklamıştı. Böylece aylık ortalama fiyat artış hızı temmuzda yüzde 1,64’ten yüzde 3,23’e yükseldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) temmuzda aylık enflasyonu yüzde 4,21, yıllık enflasyonu yüzde 72,80 hesaplamıştı. Böylece TÜİK ile İTO arasındaki fark temmuzdaaylık yüzde 2,68 olurken, yıllık yüzde 39,1 oldu Yaz aylarında gerilemesi beklenen enflasyonda artış serisi sürerken, ekonomi yönetimi düşüş için yine gelecek ayları işaret etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Temmuzda aylık enflasyonun geçici etkiler kaynaklı arttığını ifade eden Şimşek, “Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek” dedi.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 39,57 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104,50 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde -2,58 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 8,08 ile konut oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla, 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 115 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 28,48, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 68,37 olarak gerçekleşti.
Yorumlar kapalı.