1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ev sahipleri ve kiracılar merak içinde: Piyasanın konutta beklentisi belli oldu: Kira artışı devam edecek mi?

Ev sahipleri ve kiracılar merak içinde: Piyasanın konutta beklentisi belli oldu: Kira artışı devam edecek mi?

featured
service

Dünya’dan Hamide Hangül’ün haberine göre; KONUTDER üyesi 22 konut geliştiricisi ve yatırımcısının katıldığı Konut Sektörü Beklenti Anketi Raporu’nun 2024 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre, üyelerin hiçbiri konut üretim adetlerinin artacağını düşünmüyor. Üyelerin yüzde 63,6’sı üretim adetlerinin sabit kalacağını, yüzde 36,4’ü ise azalacağını öngörüyor. Ayrıca, konut kredisi faiz oranlarının artmayacağı ve buna bağlı olarak kredili konut satışlarında artış yaşanacağı beklentisi de öne çıkıyor. İlk çeyrekte kredili satışlarda artış bekleyen üretici oranı yüzde 4,5 iken, ikinci çeyrekte bu oran yüzde 50’ye yükseldi.

Rapora göre, KONUTDER üyelerinin yüzde 59,1’i, önümüzdeki 6 ayda birinci el satış adetlerinde herhangi bir değişim yaşanmayacağı görüşünde. Geçen dönemde konut satışlarının azalacağını düşünen üye oranı yüzde 59,1 iken, bu dönemde yüzde 27,3’e geriledi. Artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 4,5’ten yüzde 13,6’ya yükseldi. 2023 yılı üçüncü çeyreğinden bu yana satışların azalacağı yönünde görüş bildirenlerin sayısı, “aynı kalacak” görüşünün altında kaldı.

Üyelerin tamamı, birinci elden yabancıya satış adetlerinin artmayacağını düşünüyor. Üyelerin yarısı satışların azalmasını beklerken, diğer yarısı aynı kalacağı görüşünde. Hiçbir üye yabancıya satışların artacağı yönünde bir beklentiye sahip değil. Üyelerin yarısı, konut fiyatlarının aynı kalacağı görüşünde. Fiyatların artacağını düşünen üye sayısı yüzde 63,6’dan yüzde 36,4’e düşerken, fiyatların ineceğini düşünenlerin oranı yüzde 13,6’da kaldı.

Raporda, konut maliyetlerindeki artışın devam edeceği öngörülüyor. Üyelerin yüzde 22,7’si gelecek 6 ayda konut maliyetlerinin sabit kalacağını düşünürken, yüzde 77,3’ü ise maliyet artışının süreceği görüşünde. Üyelerin dörtte üçü, işçilik ve malzeme maliyetlerinin artmasını bekliyor. Kentsel dönüşüm alanında konut üretimi konusundaki artış beklentisi son dönemde azalmış olsa da, üyelerin yarısı hala artacağı görüşünde. Üyelerin yüzde 45,5’i ise üretimin aynı kalacağını öngörüyor.

Kredili satışlara yönelik önemli beklenti değişiklikleri de raporda yer alıyor. 2023 yılı Eylül ayından bu yana büyük bir çoğunlukla kredili satışların azalacağı beklentisi, bu dönemde yerini artış beklentisine bırakmış durumda. Kredili satışların azalacağını düşünen üyelerin oranı yüzde 68,2’den yüzde 4,5’e düşerken, artacak diyen üyelerin oranı yüzde 4,5’ten yüzde 50’ye hızlı bir yükseliş gösterdi. Aynı kalacağını düşünen üyelerin oranı ise yüzde 45,5 düzeyinde kaldı. Üyelerin yüzde 63,6’sı, kiraların gelecek 6 ay içinde artacağı görüşünde.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ev sahipleri ve kiracılar merak içinde: Piyasanın konutta beklentisi belli oldu: Kira artışı devam edecek mi?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz