1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Faiz oranı arttı, nakit avans çekimi azaldı

Faiz oranı arttı, nakit avans çekimi azaldı

featured
service

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, geçen yılın ilk çeyreğinde kredi kartlarından yapılan nakit çekimler 182,9 milyar lira iken, bu yılın ilk çeyreğinde bu rakam önemli bir artış göstermişti. Ocak ayında 116,15 milyar lira, Şubat ayında 121,25 milyar lira olan nakit çekimler, Mart ortasında faiz artışlarının etkisiyle 89,33 milyar liraya geriledi. Bu durum, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,65, geçen yılın son çeyreğine göre ise yüzde 21,6 oranında bir artış olduğunu ortaya koydu.

İkinci çeyrekte ise kredi kartlarından yapılan nakit çekimlerde keskin bir düşüş yaşandı. Mayıs ayında 52 milyar lira, Haziran ayında ise 58,5 milyar lira çekildi. Bu, ikinci çeyrekte toplam kredi kartı nakit çekimlerinin 162,99 milyar liraya düştüğünü gösterdi. İkinci çeyrekte kredi kartlarından yapılan nakit çekimler, birinci çeyreğe göre yüzde 50,11 oranında azaldı. Tüketici enflasyonundaki yüzde 8,4’lük artış düzeltildiğinde reel düşüş yüzde 54 olarak gerçekleşti.

Bu azalma, kredi kartlarından yapılan nakit çekimlerde belirgin bir düşüş sağlarken, kredi kartı alışveriş harcamalarında beklenen ivme kaybı sağlanamadı. Kredi kartlarında geçerli azami akdi faiz oranı yüzde 4,25, temerrüt faiz oranı ise yüzde 4,55 olarak belirlendi. Birinci çeyrekte kredi kartlarından yapılan alışverişler 2 trilyon 565 milyar 490 milyon liraya yükselirken, bu rakam yılın son çeyreğine göre yüzde 18,4’lük bir artışı ifade etti ve enflasyon arındırıldığında reel artış yüzde 2,90 olarak açıklandı.

Öte yandan, birçok banka limit güncelleme taleplerine olumlu yanıt vermedi. Limit güncellemek isteyen müşterilerden gelir belgesi talep edilmeye başlandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Faiz oranı arttı, nakit avans çekimi azaldı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz